Glas Javnosti

Pre OTKUPA VOĆA I POVRĆA, trgovci će najpre morati da se UPIŠU u REGISTAR

Vesti
Autor: Glas javnosti

Predlogom Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda predviđeno je da će svi trgovci voćem i povrćem morati da se upišu u registar koji će voditi Ministarstvo i za to će plaćati samo administrativnu taksu.

Sama procedura upisa u Registar će biti jednostavna i za to će se plaćati samo administrativna taksa, međutim, izdavanje sertifikata o usklađenosti sa tržišnim standardima za voće i povrće biće izvestan trošak za privrednike. Ovaj zakon reguliše i ugovorne odnose između proizvođača primarnih poljoprivrednih proizvoda, s jedne strane, i prerađivača ili otkupljivača, s druge. Svaka isporuka pojedinih poljoprivrednih proizvoda prema prerađivaču, ili otkupljivaču  mora biti pokrivena pisanim ugovorom, a takođe proizvođačka organizacija može da pregovara u ime svojih članova o ugovorima pre isporuke. 

Predlog Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda,  razmatrala je Narodna Skupština Republike Srbije.

 

U sektoru mleka i mlečnih proizvoda, prvi otkupljivači sirovog mleka su dužni da dostave podatke o količini ukupno otkupljenog sirovog mleka, dok je u sektoru proizvodnje šećera propisana obaveza dostavljanja podataka o ugovorenoj proizvodnji šećerne repe, podataka o proizvodnji, prodaji i zalihama šećera, kao i podataka o cenama šećerne repe i šećera, kako bi se pratila tržišna kretanja. 

 

U sektoru duvana propisana je obaveza dostavljanja podataka o cenama po tipu duvana, radi praćenja tržišnih kretanja, a u sektoru hmelja poljoprivredni proizvodi koji se stavljaju na tržište moraju da imaju izdat sertifikat o hmelju.

(Glas Javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR