Glas Javnosti

Постоји лек који помаже код компликованих случајева коронавируса

Vesti
Autor: b92.net/Foto:Pixabay

Рад на вакцини против вируса ЦОВИД-19 у пуном је јеку, али потрајаће бар још годину дана док она не буде спремна. Ипак, већ сада постоје лекови који се дају у случају компликоване инфекције опасном врстом коронавируса.

Пре готово месец дана кинески експерти дешифровали су генетски код коронавируса и ставили своје откриће на располагање читавом свету. Фармацеутска индустрија и бројни медицински и научно-истраживачки институти одмах су се бацили на посао.

Поред највећег кинеског Института за сузбијање вирусно-епидемиолошких болести, потрага за вакцином ужурбано се води и у Хонгконгу, САД, Немачкој, Француској, Аустралији, Канади и Израелу. Један део пројеката финанансира ЦЕПИ, Међународна партнерска организација за сузбијање епидемија. Она располаже новцем из приватних донација, али и државном финансијском помоћи.
ЦЕПИ тренутно помаже фирме ЦуреВац (Немачка), Иновио (САД) и Модерна (САД). Ту је и пројекат Универзитета Квинсленд (Аустралија), чији су сарадници крајем фебруара почели да тестирају вакцину на животињама.

ЦЕПИ-пројекте подржавају и америчке фирме Дајнавакс и Глаксо Смит Клајн (ГСК). Оне производе супстанце које омогућавају да мала количина антитела по вакцини изазове имунолошку реакцију.

Поред ЦЕПИ-пројеката на проналаску вакцина раде и америчке фармацеутске компаније Џонсон и Џонсон и Новавакс, француска Санофи и канадска ВИДО-ИнтерВАЦ али и Универзитети Марбург (Немачка), Хонгконг, Саскачеван (Канада), Кембриџ (Велика Британија) и Институт у Израелу.
Брзо до вакцине или не?

Постоје најаве према којима би вакцина могла да буде готова за неколико седмица. Немачки експерти на то гледају са подозрењем. Епидемиолог Александер Кекуле, који води Институт за микробиологију Универзитетског клиничког центра Хале, полази од претпоставке да ће тестирана и проверена вакцина са свим неопходним дозволама доћи на тржиште најраније током наредне 2021. године.

"До јесени 2020. вакцина неће моћи бити развијена", изјавио је професор Кекуле за немачки јавни сервис АРД.

Кекуле је објаснио да проблем са проналажењем вакцине против корона-вируса лежи у способности генетске метармофозе вируса. То потврђује студија кинеских научника, који су открили да постоје две врсте корона-вируса САРС-ЦоВ-2. То су с-ЦоВ и л-ЦоВ. Први се појављује чешће, други је опаснији.

Брза генетска промена корона-вируса један је од разлога што не постоји вакцина против обичног, сезонског грипа. И њега већим делом узрокују коронавируси, иако су много безопаснији од оних типа САРС-ЦоВ-1, САРС-ЦоВ-2 и МЕРС.

Сигурна, а не брза вакцина

У случају вируса еболе, фазе 2 и 3 приликом увођења вакцине текле су паралелно. Али убрзани процес код вируса САРС-ЦоВ-2 није предвиђен – зато што тај вирус није толико опасан као вирус еболе.
Вакцина ће се наиме убризгавати здравим људима. Зато је боље искључити могуће негативне последице вакцинације, него здраве људе, код којих је могућност смртног или компликованог исхода инфекцијом корона-вирусом изузетно мала, излагати непосредном ризику.

Поред тога, већ сада постоје медикаменти који се дају у случају компликоване инфекције опасним коронавирусом. То је рецимо РНА-Полyмерасе-Хеммер Ремдесивир. Тај лек првобитно је развијен против еболе и налази се у продаји.

Како делују вакцине?

Скоро све вакцине, на којима се тренутно ради, базирају се на претходно откривеним супстанцама и вакцинама које делују у сузбијању вируса. Неке од њих користе се у ветерини, попут серума против вируса МЕРС којим се вакцинишу камиле. Арапске земље, богате нафтом, уложиле су велика средства у развој вакцине, јер те корисне животиње за њих имају велики значај.

Неке од новоразвијених вакцина против корона-вируса тестиране су на животињама и сада предстоје даља тестирања како би добиле дозволу за продају. Многи фармацеутски концерни надају се да ће пронаћи вакцину чији генетски материјал (РНК и ДНК) у телу изазива стварање безопасних вирусних протеина. Они би требало да изазову реакцију имуно-система који ствара антигене, а који делују и против опасне врсте корона-вируса. Такве вакцине би могле да се произведу брзо и у великим количинама.

Други произвођачи ослањању на традиционалне методе директног убризгавања протеина вируса пацијентима и могло би да потраје пре него што таква вакцина буде спремна да се испоручује у већим количинама.

Све у свему, врло је могуће да вакцина буде пуштена на тржиште тек након што се актуелна пандемија коронавируса. А могуће је и да ће неке друге врсте вируса ЦОВИД-19 кренути на пут око света. Јер када на северној земљиној полулопти буде почело лето и буду нестали вируси, на јужној почиње зима и вируси крећу у поход. А онда, зна се, на јесен би вирус поново могао да се крене пут севера.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR