Glas Javnosti

POSLE MONGOLIJE I KINE KUGA STIGLA I U AMERIKU: Zabeležen prvi slučaj zaraze

Vesti
Autor: Glas Javnosti

U Mongoliji i Kini su zabeleženi slučajevi kuge kod ljudi. Za razliku od njih, u Americi otkrivena veverica zaražena kugom.

Веверица позитивна на кугу пронађена је и тестирана у граду Морисону у Колораду, удаљеном око 30 километара од Денвера, саопштиле су локалне власти.

Како су навели, ово је први случај појаве куге у тој области, а додали су да је мала вероватноћа за пренос куге на људе.

Ипак, позвали су на опрезност и препоручили мештанима да обрате пажњу на домаће животиње и кућне љубимце који би се могли заразити од уједа заражене буве, која иначе преноси бубонску кугу.

Издата су и упутства куда се сме шетати с кућним љубимцима, када ићи код ветеринара и избегавати контакт с дивљим животињама у шумским пределима, али и избегавати држање смећа у отвореним кантама у двориштима, да не би привлачило дивље животиње.

Власти округа Џеферсон истичу да су симптоми бубонске куге висока температура и грозница, главобоља, општа слабост организма и болови у телу, као и отицање лимфних жлезда, а који се јављају за два до седам дана од момента инфекције.

Подсетимо, недавно су Монголија и Кина регистровале случајеве бубонске куге, због чега је Светска здравствена организација и ту болест ставила на врх листе праћења.

Бубонску кугу изазива бактерија јерсинија пестис, која може да се пренесе и на људе и на домаће животиње. Иако се та болест данас ефикасно лечи, у средњем веку је однела милионе живота током пандемије.

(Izvor: Sputnik Srbija)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR