Glas Javnosti

BILO JE POTREBNO DA NEKO UMRE! Posle smrti devojke (21) u Beogradu najavljena promena - JEDINSTVEN BROJ ZA HITNU POMOĆ

Društvo
Autor: Glas javnosti

Posle smrti Sare Petković (21) 9. marta ispred porodične kuće u Kaluđerici, dok je njena rodbina uporno zvala Hitnu pomoć, a oni su, pozivajući se na teritorijalnu pripadnost, prebacivali nadležnost i odgovornost s jednih na druge,

Pokrenuta je inicijativa da se uvede jedinstveni broj 194 za celu Srbiju.

Ovo je od Ministarstva zdravlja zatražila i porodica nesrećne devojke. "Molimo da ispitate slučaj i sankcionišete odgovorne. Zahtevamo da broj 194 bude broj centrale koja će sama prebacivati pozive i slati najbliže ekipe kako bi budući pacijenti dobili pomoć što je pre moguće i kako ishodi ne bi bili kao ovaj" - napisala je Sarina sestra Anđela u dopisu.

Majka Dragana: "Verujem da bi Sara bila sad živa da je 194 umrežen broj"

Sarina majka Dragana takođe veruje da bi, da je postojao jedinstveni broj 194, njena ćerka bila živa. "Hitnoj je trebalo oko pola sata od našeg prvog poziva da dođe. Da su došli za 10 minuta, ona bi bila živa" - kaže neutešna majka, koja svakog dana ide ćerki na grob: "Danas bi slavila tačno godinu dana kako je otvorila salon. Ceo život je bio pred njom. Zato je i važno da se ovo više nikome ne desi. Ona prva bi to želela".


Sara Petković (Foto: Privatna arhiva)

Ona je rekla da je zatražila da se, kad se pozove 194, više ne prebacuje veza na neki dom zdravlja, a ovi na neki drugi i tako unedogled. "Jedan poziv bi trebalo da reši sve. U Hitnoj bi trebalo da prate gde su koje ekipe i da šalju najbržu i najbližu bez obzira na teritorijalnu pripadnost. Takav sistem je urađen za vatrogasce i policiju i stvarno ne mogu da razumem zašto isto nije urađeno za Hitnu, koja je najčešće zapravo i najhitnija".

Umrežavanje hitnih službi u EU je davno završeno i svi koriste broj 112, a operateri odmah preusmeravaju pozive na najbliže ekipe. Hrvatska je, recimo, zadržala 194 i priključila se na sistem 112, tako da pozivom na bilo koji broj pomoć se dobija u najkraćem roku.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je rekla da je istog trenutka kada su je obavestili o nemilom događaju naložila hitan izlazak inspekcije koja će utvrditi činjenice i o tome obavestiti porodicu i javnost.


Danica Grujičić  (Foto: Privatna arhiva)

Ona je rekla da se zalaže da zaživi jedinstveni broj 194 na celoj teritoriji naše zemlje.

"Apsolutno radimo na tome od početka mandata, to je veliki i kompleksan sistem. Cilj nam je da digitalizujemo sistem i uspostavimo jedinstvenu 194 liniju za celu Srbiju. U nekim sredinama i dalje Hitna pomoć funkcioniše preko fiksnih linija, to ćemo promeniti. Uskoro kreću i radovi na kompletnoj izgradnji i rekonstrukciji Hitne pomoći, koja će mojim kolegama omogućiti lakši rad, kao i centar za obuku i održavanje vozila. Potpisan je ugovor i odobrena su sredstva".


Glas javnosti/M02S/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR