Glas Javnosti

POKAZUJE ANALIZA: DECA KOJA REMETE RED U VRTIĆU ČEŠĆE SU ZLOSTAVLJANA U ŠKOLI

Porodica
Autor: Glas javnosti

Deca koja u vrtićkom uzrastu ometaju druge, ljute se i svađaju, verovatno će biti maltretirana kada krenu u treći, četvrti ili peti razred, pokazala je analiza organizacije The 74 Million.

Otkriveno je da su dvostruko veći izgledi da će decu koja u vrtiću remete red kasnije u školi zadirkivati, udarati, prozivati, izostavljati iz igre i lagati o njima, za razliku od njihovih vršnjaka koji su uzornog vladanja prenose kerefeke.org.rs.

- Naši nalazi su u skladu s prethodnim istraživanjima koja dokumentuju da je veća verovatnoća da će deca iz siromašnih porodica ili s poteškoćama u obrazovanju biti zlostavljana nego njihovi vršnjaci iz bogatijih porodica ili oni koji su akademski veštiji -, kažu.

Otkriveno je i da je veća verovatnoća da će dečake gurati ili udarati, dok se devojčice češće zadirkuju. Deca s teškoćama u razvoju, posebno dečaci, češće će biti zlostavljana.

- Školarci koji su žrtve maltretiranja i nasilja verovatno će kasnije biti depresivni, teskobni i suicidalni, kao i nezaposleni, siromašniji i konzumenti droga. Ti su rizici jednako veliki kao oni koji su povezani sa smeštajem u udomiteljske porodice ili zlostavljanjem -, ističe organizacija koja sprovodi istraživanja o zlostavljanju u osnovnim školama u SAD-u.

Rano prepoznavanje može pomoći deci koja su zlostavljana i tako ograničiti potencijalnu štetu. Prevencija je efikasnija kada se sprovodi dok su deca još mala, ističu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR