Glas Javnosti

OVO CVEĆE TREBA DA IMATE U KUĆI NA USKRS! Donosi sreću u dom, ljubav i blagostanje

Porodica
Autor: Glas javnosti

Osim uskršnjih jaja, na trpezi za ovaj veliki hrišćanski praznik treba da se nađe i cveće koje simboliše mir, blagostanje, ljubav i donosi sreću u dom.

Osim bogate uskršnje trepeze koja simboliše blagostanje, obilje, plodnost, na stolu treba da se nađe i cveće. Ono nosi poruku mira i ljubavi i simbolički predstavlja novi početak.

Evo koja tri prolećna cveta treba da krase vaš dom tokom uskršnjih praznika:

Đurđevak

Ovaj cvet opojnog mirisa cveta baš u ovom periodu, između aprila i maja. Prema nekim verovanjima, suze Bogorodice koja je plakala ispred krsta na kome je bio razapet Isus, pretvorile su se u đurđevak. Po drugoj legendi, đurđevak su Evine suze koje je isplakala kada je prognana iz raja. Ovaj cvet simboliše i nežnost, skromnost i čednost, verovalo se da donosi sreću u ljubavi zbog čega su mlade buketić đurđevka nosile kao bidermajer.

Ljiljan

Ljiljan ima posebno mesto u hrišćanskoj tradiciji, naročito onaj bele boje. Simboliše bezgrešnost, čistotu, čednost, zbog čega se vezuje za Presvetu Bogorodicu. Zbog toga se povezuje i sa plodnošću i materinstvom i dobro je da ga zbog svoje snažne simbolike imate u domu tokom praznika.

Lale

Lala je cvet koji najavljuje proleće i novi početak. Simbol su izobilja, ali ljubavi i naklonosti, pa su se oduvek poklanjale onima koje najviše volimo i cenimo. Crvene lale povezuju se sa najdubljim emocijama, bordo lale su simbol divljenja i poštovanja. Bela lala označava čistotu duše, dok su žute simbol prijateljstva i radosti,piše Sensa.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR