Glas Javnosti

ŽIVOTNI PUT RATKA MLADIĆA: Od GENERALA do HAŠKOG OPTUŽENIKA!

Politika
Autor: Glas javnosti

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor. Evo kako je izgledao njegov život, od skrivanja preko hapšenja pa do presude.

Ratko Mladić je vodio miran život sve do oktobarskih promena 2000. godIne.

Pripadnici Vojske Jugoslavije čuvali su i njega i njegov stan u Ulici Blagoja Parovića 119 na Banovom brdu. Poglavlje mirnog života Ratko Mladić je „zatvorio“

Onog dana kada je Slobodan Milošević izručen Haškom tribunalu – 28. juna 2001. Ratko Mladić je "zatvorio" poglavlje mirnog života.  Od tada Mladić dom menja kasarnama i vojnim objektima širom Srbije, gde se krio gotovo punih godinu dana.

Vlast u Srbiji 2002. godine izdaje poternicu za njim. A Mladićeva taktika skrivanja se tada menja: gotovo kao u filmovima, skrivao se Mladić u stanovima koje su za njega po Beogradu iznajmljivali jataci.

Do 2006. krio se na Novom Beogradu, Bežanijskoj kosi i Banjici. I tako sve do 26. maja 2011. kada je konačno pronađen u rođačkoj kući u mestu Lazarevo kod Zrenjanina.

Tada počinje „haški život“ Ratka Mladića. U pritvoru u Ševeningenu je od 31. maja 2011. godine. Haški tribunal je Mladića prvi put optužio još u julu 1995, a optužnica je više puta menjana i dopunjavana do 2011. Suđenje je počelo u maju 2012. i trajalo je do kraja 2016. godine. Tokom punih 530 radnih dana, saslušano je 169 svedoka optužbe i 208 svedoka odbrane. U spis su uvedene i pisane izjave još 214 svedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta.

 

Haški tribunal je 22. novembra 2017. Mladića nepravosnažno proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Hrvata i Muslimana širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. Mladić je, po 10 od 11 tačaka optužnice, osuđen za genocid u Srebrenici i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje, piše N1. 

Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca. Oslobođen je optužbe za genocid u još šest bosanskih opština – Foči, Kotor Varoši, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Prvostepena presuda je glasila: doživotna kazna zatvora – Mladić je bio protagonista sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem trajnog i nasilnog uklanjanja Muslimana i Hrvata sa velikog dela teritorije BiH radi ostvarivanja srpske dominacije.

 

Na presudu su se žalili i Mladićevi branioci i tužioci. Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da Tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu, piše pomenuti portal. 

 

Branioci su u žalbi tvrdili da nije postojao udruženi zločinački poduhvat i da su se srpske snage pod Mladićevom komandom samo branile od Armije BiH.

Tužioci su, sa druge strane, tražili da osuđujući deo prvostepene presuda bude potvrđen, ali i da apelaciono veće Mladića proglasi krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet opština u BiH.

Ratko Mladić je do sada više puta rekao da je sve što se u Haškom tribunalu govori „laž“. Kada je Mladić uhapšen, iz Brisela je stigla poruka da se time zatvara jedno „mračno poglavlje“ i otvaraju nove perspektive pomirenja u regionu. Da li su nam te perspektive danas bliže?

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR