Glas Javnosti

РЕПАРАЦИЈА ЧУВЕНИХ ЦРВЕНИХ ЦИПЕЛИЦА КОШТАЛА ВИШЕ ОД 300.000 ДОЛАРА; МИСИЈА УСПЕЛА: ВРАЋЕНЕ СУ У ПРВОБИТНО СТАЊЕ

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ Бета/ од 05.09.2018.

Црвене ципеле које је Џуди Гарланд носила у филму "Чаробњак из Оза" ("Њизард оф Оз") појавиле су се, готово магично, 13 година након што су украдене из музеја у Минесоти.

Реч је о сигурно најславнијим ципелама у историји америчког филма. Ударивши три пута петом о пету, девојчица Дороти, јунакиња филмског класика из 1939, остварује своју највећу жељу – да се врати кући у Канзас.

Међутим, 2005. године је пар ципела коришћених на снимању украден из музеја Џуди Гарланд у Гренд Репидсу, њеном родном граду.

За њихово враћање је понуђена награда од милион долара, али њихова судбина је остала мистерија све док ФБИ  није објавио да су пронађене у добром стању после дуге истраге.

– То је невероватно! Мислили смо да су заувек изгубљене – рекла је Су Плејгман, представница музеја Џуди Гарланд.

Локална полиција каже да је током година без успеха следила многе трагове. Потрага за лоповима и даље траје.Данас постоје најмање три идентична пара ципела које је Гарланд носила у “Чаробњаку из Оза”. Један од њих је изложен у Музеју америчке историје у Вашингтону, који је 2016. прикупио више од 300.000 долара да би их вратио у оригинално стање.

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ Бета/ од 05.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR