Glas Javnosti

Жустра расправа и сузе у Скупштини због закона о несталим бебама

Porodica
Autor: Н1

Закон о несталим бебама у породилиштима у Србији био је тема данашње, веома жустре расправе у Народној скупштини. Закон је поделио јавност пошто су бројна удружења родитеља који сумњају да су им деца одузета на рођењу и проглашена мртвом, тражила значајне измене предлога закона, а на крају и његово повлачење из процедуре.

Док посланици у Скупштини расправљају, мајке из Београдске групе родитеља нестале деце још једном апелују - повуците закон. Кажу да нема истине у саопштењу Министарства правде да су у текст закона уграђени предлози родитеља и Јукома, и да им је Зоран Балиновац из Министарства правде јасно рекао да на неке чланове закона не може да утиче.

"Када смо рекли да треба да се изврши исправка члана 5 - истраге - које су биле штуро написане, он је рекао да не може да се меша у ресор унутрашњих послова. Ми смо се захвалили и рекли да нећемо предлагати никакве амандмане и да имамо информацију из Скупштине да ће се тај закон повући", каже Мирјана Новокмет.

Министар унутрашњих послова рекао је, бранећи закон пред посланицима, да је тешко решити случајеве из седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, али да закон омогућава вођење истрага.

"Било је неколико коментара...Колико кошта једно дете. Не постоји та цена, не постоји та цифра. Ово је само надокнада државе породицама које су можда пре 30 или 40 година у једној другој држави СФРЈ, али на територији Републике Србије, можда немаром административног особља изгубили податке, можда је то дете и нестало...Али, не може тачно да се утврди и ово је само помоћ породици у ситуацији када реално јако тешко можемо тачно да утврдимо шта се догодило", изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Опозиција је жестоко напала предлог закона и из правног и из угла хуманости.

"Проблем код овог режима јесте што мисли да све може да се реши новцем, па уколико исплати новац, неко изађе испред Министарства правде и каже да је ова власт решила после 20 или 30 година толико и толико случајева несталих беба", изјавио је посланик Александар Шешељ.

"Замислите како је било тим људима које су деценијама лагали и које су многи сматрали лудим. не решава проблеме и не одговара на кључна питања: Да ли је дете умрло и ако јесте, где је сахрањено? Да ли је живо, ако јесте где је? Да ли је срећно, да ли имам унучиће", упитала је Татјана Мацура.

У Јукому наглашавају да њихове кључне амандмане Министарство правде није усвојило и да Закон не обезбеђује истрагу која би укључила посебно тело са стручњацима за криминалистику, са административним експертима који би утврдили где су рупе у документацији и како је документација лажирана.

"А онда на основу тога да се иде даље: Да се установи сведок сарадник, сведок покајник, сви ти елементи јер без тога што су родитељи и тражили, нећемо доћи до истине", каже Катарина Голубовић из Јукома.

Министарства унутрашњих послова и правде заузела су заједнички став да кривична дела отмице и замене деце у породилиштима нису свршена - да још трају - па да су сходно томе нема застаревања и могуће су истраге.

У Јукому, пак наглашавају да је важно какав ће став заузети Републичко јавно тужилаштво које те истраге и треба да води.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR