Glas Javnosti

Zbog protivustavnog vanrednog stanja povući advokate sa „Skajp suđenja“

Politika
Autor: Глас јавности

Grupa od 102 advokata, članova Advokatske komore Srbije, tražila je od AKS da hitno donese odluke i pozove sve advokate u Srbiji da odbiju da učestvuju na suđenjima u skladu sa Uredbom Vlade Srbije od 1. aprila u kojoj su predviđena suđenja „na daljinu“.

„U Srbiji je proglašeno vanredno stanje na protivustavan način, bez učešća Skupštine Srbije. Osnov za taj protivustavan čin bila je mera Vlade Srbije kojom je zabranjeno okupljanje u zatvorenom prostoru za više od 50 građana. Ta mera je poslužila kao pravni osnov da vanredno stanje umesto vanrednu situaciju proglase predsednici Republike, Vlade i Skupštine umesto poslanika, a na predlog ministra odbrane, uprkos činjenici da Srbija nije u ratnom stanju. Ustavni sud i Vrhovni kasacioni sud su, nažalost, nemo propratili ovaj svojevrsni državni udar, kojim su jednim potezom ukinuti vladavina prava i načelo podele vlasti predviđeni Ustavom Srbije“, navodi se u saopštenju.

Nakon toga, navodi se, „Ministarstvo pravde je jednim običnim dopisom sudovima odredilo meru kojom će se suđenja zbog krivičnih dela učinjenih kršenjem odluka o samoizolaciji odvijati preko „Skajpa“, bez prisustva okrivljenog u sudnici“.

„Ovim neustavnim i nezakonitim aktom, Ministarstvo pravde je preko svog državnog sekretara ukinulo sudsku vlast u Republici Srbiji i otvorilo teren za početak suđenja pred sudovima koji više podsećaju na preke sudove nego na sudove u kojima se sudi u ime naroda. Ovakav način suđenja doneo je i prve presude, pred osnovnim sudovima u Dimitrovgradu, Požarevcu i Pančevu gde su okrivljeni koji nisu bili prisutni u sudnicama, vrlo često ni u mestu sedišta suda, osuđeni na drakonske kazne od 15 meseci do 3 godine zatvora“, dodaje se.

Advokati su ukazali da je Vlada tek naknadno donela Uredbu o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu u krivičnom postupku koji se održava u vanrednom stanju, a koja se primenjuje od 1. aprila.

„To nas upućuje na zaključak da su suđenja koja su već održana preko “Skajpa“ za svoj osnov imala dopis Ministarstva pravde. Kao advokati mi ne smemo učestovati na ovakvim suđenjima i na taj način davati legitimitet jednom činu kojim je izvršna vlast suspendovala sudsku vlast i kojom se u 21. veku na najdrastičniji način ugrožavaju osnovna ljudska prava građana kao što su pravo na odbranu i pravo građanina da im sudi nepristrasan sud“, objašnjava se u saopštenju koje potpisuje 102 advokata.

Oni traže od Advokatske komore Srbije da hitno donese odgovarajuće odluke i pozove sve advokate u Srbiji da odbiju da učestvuju na suđenjima u skladu sa Uredbom Vlade Srbije od 1. aprila ove godine.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR