Glas Javnosti

Završena rasprava o setu pravosudnih zakona, nastavak sednice u Skupštini u utorak

Politika
Autor: Glas javnosti

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu u načelu o setu pravosudnih zakona, kojima se zaokružuje ustavna reforma u oblasti pravosuđa, a rasprava o amandmanima nastavlja se utorak u 10h.

Poslanica Zeleno-levog kluba Biljana Đorđević izjavila je da vlasti Srbije usvajanjem ovih pravosudnih zakona neće uspeti da zavaraju Evropsku komisiju da će sudovi biti depolitizovani.

 "Ono što je trebalo da učinite jeste da namerno uključite u radne grupe ljude iz struke koji se nisu slagali sa ustavnom reformom kako bi odagnali njihove sumnje u to kako će biti implementirani ustavni amandmani", rekla je Đorđević.

Ona je istakla da ni "taj plus od Evropske komisije" kojem se vlasti nadaju posle ustavne reforme neće biti dovoljan jer će biti potrebna primena.
 
"Biće potreban neki slučaj Sanader, možda to bude Savamala, da biste stvarno dobili plus u reformi pravosuđa, ali mislim da za to nemate snage", navela je Đorđević.
 
Tamara Milenković Kerković ispred poslaničkog kluba Dveri navela je da je pre godinu dana pokrenuta "mašinerija" kako bi se danas raspravljalo o setu pravosudnih zakona, pominjući ustavni referendum i smanjenje cenzusa.
 
"Ova diskusija ne privlači mnogo pažnje, a kršenje Poslovnika je stvorila situaciju rijalitija u parlamentu i da njegov rad nema značaja za život građana", istakla je ona.
 
Izmene ovih zakona će itekako imati uticaj na građane, smatra Milenković Kerković, podsećajući na stav Vrhovnog kasacionog suda o obradi troškova bankarskih kredita, koji je promenjen kada je stiglo oko 250.000 tužbi protiv banaka.
 
Ministarka pravde Maja Popović je rekla da je čudi da poslanici ne znaju da je cenzus za referendum promenjen Ustavom iz 2006. godine i da se ne radi o promeni stava Vrhovnog kasacionog suda, već o "dopuni".
 
Poslanica kluba "Možemo-zajedno" Danijela Nestorović istakla je da će predloženi set pravosudnih zakona doneti "tektonsko cementiranje nezakonitosti, nesamostalnosti i zavisnosti sudstva i tužilaštva".
 
"O ovome što govorim potvrđuju i amandamni Srpske napredne stranke na set pravosudnih zakona, pre svega o javnom tužilaštvu, koji će omogućiti republičkoj javnoj tužiteljki da nastavi sve što radi i sada, ali na vrlo zakonit način", rekla je Nestorović.
 
Zamenik šefa Poslaničke grupe "Zavetnici" Nikola Dragićević najavio je da poslanici te stranke neće glasati za zakone "koji dolaze pod pritiskom zapadnih ambasadora, Venecijske komisije i referenduma koji je sproveden po specifičnim uslovima".
 
Poslanik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović rekao je da su sa "otrovnog drveta otrovni i plodovi", aludirajući na kompletan proces ustavne reforme, od referenduma pre godinu dana do današnjeg razmatranja pravosudnih zakona.
 
"Sada republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, koju niko ne viđa, treba da donosi neviđene odluke Visokog saveta tužilaštva. Tužilac treba da bude dostupan javnosti i građanima, a ne da se krije, zove se javno, a ne tajno tužilaštvo", rekao je Gavrilović.
 
Uglješa Mrdić, ispred Srpske napredne stranke, rekao je da je dobro podržati izmene pravosudnih zakona jer je to u interesu Srbije. 

"Izbor sudija biće izmešten iz Skupštine Srbije, ojačaće vladavina prava. Kada je jača vladavina prava, to znači veći broj investicija, sigurniju i stabilniju državu", dodao je on.
 
Tokom izlaganja Mrdića, poslanici Narodne stranke su razvili transparent sa likom ubijenog Olivera Ivanovića sa natpisom "Odgovaraćete", što je izazvalo polemike i viku u parlamentu.
 
"Mogu da razumem nervozu opozicije. Pozivam vas da svi zajedno podržimo set pravosudnih zakona, zakone iz nauke, predložene sporazume koji su na dnevnom redu. Podrška ovim zakonima i sporazumima je u interesu svih građana Srbije, a naša stranka i koalicija podržava politiku Aleksandra Vučića, koja je najbolja", zaključio je Mrdić. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR