Glas Javnosti

ZAMENICA ŠOJGUA OTVORILA TAKMIČENJE "ČUVAR REDA" U KRALJEVU: 'Rusi i Srbi ne trpe nepravdu'! (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Zamenica ruskog ministra odbrane Tatjana Ševcova izjavila je za Sputnjik da Rusija i Srbija aktivno razvijaju vojnu i vojno-tehničku saradnju, a jedan od pravaca su i međunarodne vojne igre u kojima je Srbija domaćin takmičenja vojne policije.

Ševcova je sinoć u Kraljevu, s ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem, otvorila takmičenje „Čuvar reda“ u kom će se narednih dana nadmetati ekipe šest zemalja — pored onih iz Rusije i Srbije nadmeću se i timovi iz Kipra, Kazahstana, Irana i Katara.

Šest ekipa će odmeriti snage u četiri faze takmičenja, simulirajući realne borbene situacije a takmičenje će trajati do 3. septembra.

Tatjana Ševcova je prvi put u Srbiji i nije krila oduševljenje gostoprimstvom našeg naroda.

 - U celini gledano, slični smo po mnogim pozicijama, odnosu prema tradicionalnim vrednostima — porodičnim, građanskim, ljudskim. Veoma smo bliski duhom. Srpski i ruski narod objedinjuje i zajednička religija, sličan karakter — i ruski i srpski narod ne tolerišu nepravdu, spremni smo da se, ako treba, i žrtvujemo zarad slobode i nezavisnosti, kaže Tatjana Ševcova i dodaje: 

 - Raduje što je Srbija danas aktivni učesnik međunarodnih vojnih igara, i ne samo učesnik već i domaćin. Želim da podsetim da je ideja za pokretanje međunarodnih vojnih igara potekla od ministra odbrane, heroja Rusije i generala armije Sergeja Šojugua. Ideja je nastala 2013. da bi 2013-2014. godine to bila ruska takmičenja. A 2015. godine prvi put smo organizovali međunarodna takmičenja. Pritom, poređenja radi, 2015. godine bilo je 57 timova iz 17 zemalja. Kad je reč o 2021.godini danas imamo 290 timova iz više od 44 zemlje.

Ševcova, jedina žena među zamenicima Sergeja Šojgua, posebno naglašava sve veće prisustvo žena u ruskoj vojsci.

 - U Oružanim snagama Ruske Federacije služi više od 40.000 žena, od toga su oficiri njih 4500. Baš kao i vojnici muškarci, i one aktivno učestvuju u međunarodnim vojnim igrama: takmiče se u vojno-medicinskoj štafeti, u gađanju snajperom, kao kinolozi u disciplini ‘verni drug’. Formirali smo i posadu za tenkovski biatlon, ekipu devojaka koje učestvuju u tenkovskom biatlonu, navodi Ševcova.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR