Glas Javnosti

Zaharova: Srbi bez prava, Albanci sa privilegijama

Politika
Autor: Glas javnosti

Zapadnjaci imaju dvostruke standarde u krivičnom pravosuđu kada su u pitanju Srbi i kosovski Albanci – Srbi imaju restrikcije i zabrane, a Albanci privilegije, istakla je Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ona je na brifingu, na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku,
govorila o tretmanu bivših vojnika terorističke OVK u Specijalnom sudu u Hagu, uključujući bivšeg predsednika Hašima Tačija i predsednika parlamenta Kadrija Veselija.

– U 2022. godini, osmorici uhapšenih i optuženih Albanaca za teška krivična dela odobreno je 880 poseta članova porodice i drugih lica. Specijalni sud je dva puta ove godine dozvolio Hašimu Tačiju da putuje na Kosovo iz humanitarnih razloga – da se sastane sa svojim bolesnim roditeljima.


Za ove optužene stvoreni su maksimalno komforni uslovi – dato im je pravo da posećuju teretanu, biblioteku, koriste fondove i imaju usluge posebnog računa. Ograničenja u slučaju kršenja pritvorskih pravila su veoma blaga, krajnja mera je dvonedeljna samica, a i tada bez zabrane telefonskih razgovora.

Bilo bi to sjajno kada bi postojali jedinstveni standardi u postupanju sa takvim zahtevima i molbama. Ali postoji i druga realnost, druge činjenice – navodi Zaharova.

– Kakav je odnos prema Srbima, koje je osudio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju ili njegov rezidualni mehanizam? Na izdržavanju kazne u nizu evropskih zemalja nalaze se u mnogo težoj situaciji od Albanaca.

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, prema rečima njegove kćerke, nikada nije uspeo da natera rukovodstvo britanskog zatvora da opremi ćeliju normalnom rasvetom.


Milan Martić i general Vojske Republike Srpske Dragomir Milošević godinama su u izolaciji u estonskom zatvoru: dozvoljeno im je da kontaktiraju samo sa nekoliko drugih zatvorenika, a nemaju ni adekvatnu medicinsku negu.

Već dugo se ponavlja priča o očiglednom nedostatku brige nadležnih lekara za stanje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Sve ovo sugeriše da optužene za ratne zločine na jugoslovenskom prostoru zapadnjaci dele u dve kategorije. Albanci sa Kosova, koji su navodno “na pravoj strani”, uživaju mnoge ustupke i privilegije, dok Srbe nastoje da dodatno ponize, ne dozvoljavaju im susrete sa svojim najbližima i ne pružaju im mogućnost da zadovolje svoje osnovne potrebe.

Takav pristup izaziva osnovane sumnje da će Specijalni sud u Holandiji biti u stanju da prevaziđe neslavne tradicije “haške pravde” i da sačuva nepristrasnost – zaključila je Zaharova.

Glas javnosti/V05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR