Glas Javnosti

MINISTARKA KULTURE: Naša zemlja je oduvek bila rasadnik kulturnih i intelektualnih veličina

Kultura
Autor: Glas javnosti

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je juče u Novom Sadu da je Letopis Matice srpske, kao i sama Matica srpska "već dva veka čvrst temelj očuvanja srpskog jezika i pisma, književnosti i kulture uopšte".

Kako je saopšteno iz ministarstva kulture, Gojković je na svečanoj sednici „Dva veka Letopisa Matice srpske“ istakla da je od osnivanja do danas, to najstarija književna, kulturna i naučna institucija srpskog naroda, koja ima važnu ulogu u nastajanju, unapređenju i negovanju kulturnog i nacionalnog identiteta.

Gojković je ukazala da sama činjenica da nešto na ovim prostorima postoji 200 godina „budi ogromno poštovanje koje pojačava podatak da na celom svetu nema mnogo književnih časopisa koji mogu da se podiče tako dugim trajanjem“.


Ona je rekla da je, negujući 200 godina visoke profesionalne i etičke standarde, „Letopis Novom Sadu i srpskoj kulturi doneo jedan novi duh i značajno podstakao razvoj izdavaštva, prvenstveno u kulturi i obrazovanju, a zatim i u drugim oblastima“.

Gojković je dodala da Matica srpska nastavlja put prosvetiteljstva koji su započeli Dositej Obradović i Vuk Karadžić, a da jednu od ključnih uloga u tome ima i Letopis Matice srpske koji je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak odlikovao Sretenjskim ordenom prvog stepena.


“Naša zemlja oduvek je bila rasadnik kulturnih i intelektualnih veličina, priznatih u celom svetu. Zahvaljujući bogatom umetničkom i naučnom nasleđu, danas takođe imamo plejadu savremenika koji delima i postignućima zavređuju poštovanje na svetskoj sceni. Dosledni tradiciji i najvišim vrednostima rodoljublja, Matica i Letopis ostaće svetionik za čitavo društvo i nezamenljivi saradnik Ministarstva kulture u ostvarivanju strateških prioriteta kulturne politike“, kazala je Gojković.

Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR