Glas Javnosti

Dramska predstava o Svetom Savi premijerno na sceni Narodnog pozorišta

Kultura
Autor: Glas javnosti

Drama Milovana Vitezovića „U ime oca i sina – priča o Svetom Savi”, u adaptaciji Ivane Dimić i režiji Milana Karadžića, biće premijerno izvedena na Savindan, u subotu, 27. januara od 19.30 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ovo dramsko delo je višestruko značajno, ne samo kao plod višedecenijskog istraživanja Milovana Vitezovića, već i kao njegovo zavetno delo na jednu od najznačajnijih tema iz naše istorije kojem će mnogi reditelji moći u budućnosti da se vraćaju i da ga obrađuju.


– Radnja drame prati kako je Sveti Sava organizovao crkvu, državu, uveo zakone, obrazovanje, bolnice, bio diplomata, mirio zaraćene… pa sve do smrti u Trnovu. Ivana Dimić je odlično sažela tekst stavljajući u fokus kasniji period života oca i sina tokom koga se okreću duhovnosti i postaju Sveti Simeun i Sveti Sava. A emocija je nešto bez čega ja ne mogu da zamislim nijednu predstavu, bez obzira na to da li je reč o drami ili komediji. Emocija je osnovni pojam koji nekom delu daje tu neku snagu, moć. Verujem da sam zajedno sa Ivanom i ostalim saradnicima uspeo tako nešto da napravim, da pored te monumentalnosti koju predstava nosi svojom temom, u njoj ima i neke bajkovitosti.- rekao je reditelj Milan Karadžić.


Ivana Dimić smatra da je monah Sava oblikovao identitet našeg naroda koji na tom temelju i danas postoji.


– A potom se upokojio i postao živi svetac koga poštuju, slave i pred čijom se ikonom mole svi pravoslavni narodi diljem zemaljskog šara – kaže autorka adaptacije.


Scenograf je Boris Maksimović, kostimograf Dragica Laušević, kompozitor Irena Popović, Tamara Antonijević (scenski pokret) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) potpisuju se kao umetnički tim novog pozorišnog dela.

Uloge su dodeljene Goranu Šušljiku, Miodragu Krstoviću, Borisu Pingoviću, Nebojši Kundačini, Vladanu Gajoviću, Zlatiji Ivanović, Suzani Petričević, Bojani Stefanović, Ivi Ignjatović, Zoranu Ćosiću, Bojanu Krivokapiću, Gojku Baletiću i Darku Tomoviću.

Prva repriza biće održana 29. februara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR