Glas Javnosti

Вујановић: Литије масовне и дуго трају, решење је у дијалогу

Politika
Autor: Politika.rs/wikipedia

Мора се примањивати закон уз додатне гаранције које ће се дати, да се неће одузимати коришћење верских објеката и да то неће утицати на вршење верских послова, сматра бивши председник Црне Горе

Kопаоник - Бивши председник Црне Горе Филип Вујановић изјавио је на Копаонику да не би требало повући Закон о слободи вероисповести у Црној Гори, јер његова примена још није ни почела, и очекује да се преговори између владе и Митрополије црногорско-приморске што пре заврше, тако што ће се дати додатне гаранције.

„Решење је у дијалогу, влада и Митрополија црногорско - приморска су отпочеле дијалог и треба оставити Црну Гору да сама унутар Црне Горе решава то питање”, рекао је Вујановић синоћ, одговарајући на питања новинара.

Истиче да држава и црква имају различито виђење, али да то што се дешава у Црној Гори јесте озбиљан проблем пошто литије окупљају много људи и дуго трају.

„Држава треба да објасни да није угрожено ни коришћење цркава и манастира, нити вршење верских обреда. Црква и држава се морају понашати тако што ће поштовати одвојеност државе и цркве. Нас у Црној Гори очекује озбиљан посао, пошто су литије бројне и дуго трају. Мора се примањивати закон уз додатне гаранције које ће се дати, да се неће одузимати коришћење верских објеката и да то неће утицати на вршење верских послова”, казао је Вујановић.

Важно је да финале дијалога дође што пре, поручио је Вујановић и додао да би и сам био на литијама да постоји намера да се одузму светиње.

На питање како коментарише изјаву председника Србије Александра Вучић да Срби из Црне Горе треба да имају статус као Албанци у Северној Македонији и да ли је то добар предлог, Вујановић је казао да Срби свој статус у Црној Гори треба сами да определе.

Каже да тај статус Срби у Црној Гори доживљавају на три начина: да су Срби конститутивни народ, што није спојиво са Црном Гором као грађанском државом, затим да део сматра да треба Срби да буду аутохтони, а трећи да треба да буду мањина.

„Ми унутар Црне Горе не мислимо да држава треба да арбитрира, већ да сами Срби треба да виде шта је њихов интерес. Суштински би било важно за унутрашње односе у Црној Гори, али и односе Србије и Црне Горе, да српска национална странка буде у влади, али она која прихвата стратешке циљеве Црне Горе - да буде члан НАТО, чланица ЕУ, као и да прихвата грађански основ функционисања Црне Горе”, рекао је Вујановић, преноси Танјуг.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR