Glas Javnosti

VUČIĆ: Važni sastanci u Parizu, od suštinskog značaja za Srbiju

Politika
Autor: Glas javnosti

Delegacija Srbije imala je razgovor sa predstavnicima kompanije Daso, sa kojima se razgovaralo o svim vidovima saradnje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je poseta Parizu počela važnim sastancima, koji su od suštinskog značaja za Srbiju.

On je novinarima rekao da je, posle ceremonije dočeka i odavanja pošte srpskim borcima, što je za nas izuzetno važno ali i za, kako je rekao naše francuske prijatelje, delegacija Srbije imala razgovor sa predstavnicima kompanije Daso, sa kojima se razgovaralo o svim vidovima saradnje.

- To su bili ne laki pregovori, želimo da ih do večeras završimo i potpišemo sporazum, pa da u narednih 15 dana krenemo u realizaciju. Jedno do dva pitanja nismo završili, nadam se da ćemo to do sastanka u Senatu. To bi značilo za odbranu i snagu za našu zemlju i veću sigurnost za sve nas - rekao je Vučić.

Podsećamo, Vučić će se sastati danas u Jelisejskoj palati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti toj zemlji.

Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

Predviđeno je da se dvojica predsednika obrate na zajedničkoj konferenciji koja će se održati u Jelisejskoj palati, a potom će uslediti svečana večera koju Makron priređuje za predsednika Vučića. Nakon toga uslediće razgovori u četiri oka. Biće to njihov dvadeseti susret do sada, a predsednik Vučić, je uoči ovog  sastanka, ocenio da je to možda i najvažniji susret u poslednje tri decenije za našu zemlju. 

"Ovaj će biti najvažniji, biće strateški sastanak, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo", rekao je Vučić.

Kako je najavio, razgovaraće se o 14 tema. Među glavnim temama su evropske integracije, pitanje dijaloga Beograda i Prištine, ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope, jačanje bilateralne saradnje, EXPO-u 2027, IT sektor, vestačka inteligencija,poljoprivreda, namenska industrija i odbrana, kao i nuklearna energija. Kada je reč o namenskoj industriji i odbrani, predsednik Vučić će o tome zasebno razgovarati sa Makronom, ali i sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom sa kojim će se sastati u utorak.  Naveo je da će sa rukovodstvom kompanije "Daso" razgovarati i o kupovini 12 borbenih aviona "rafal".


Glas javnosti /R01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR