Glas Javnosti

VUČIĆ U SKUPŠTINI: ZA MENE JE USTAV SVETO PISMO, NISAM NIŠTA POTPISAO – PREDAJA NIJE OPCIJA

Politika
Autor: Glas javnosti

Jasno je da ćemo biti izloženi velikim pritiscima i velikim problemima, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u Narodnoj skupštini Republike Srbije upoznajući narodne poslanike sa dosadašnjim razgovorima sa predstavnicima zapadnih zemalja i Evropske unije.

Oni su mu, kako je rekao, saopštili sa čime ćemo biti suočeni ukoliko se ne prihvati rad na njihovoj inicijativi i njenoj implementaciji, a to je: zaustavljanje pregovora sa Evropskom unijom, prekid daljih investicija i povlačenje postojećih, kao i druge sveobuhvatne mere koje pokazuju “kako oni koji nisu u saglasju sa EU mogu da prođu”.

– To sam nazvao pretnjom i borio se za Srbiju. Čini mi se da sam izabrao jedino moguće rešenje kojim neću da povredim vitalne interese Srbije – rekao je Vučić na sednici Skupštine Srbije, čiji tok možete pratiti uživo na našem kanalu Glas info.

Naglasio je da ništa nije potpisao i da je pokazao rezervisanost prema ključnom pitanju i napomenuo da francusko – nemački plan, kao “non pejper” nije namenjen široj javnosti ali da je 90 odsto onoga što se pojavilo u medijima tačno. Kao posebno problematičan naveo je, između ostalog, drugi stav četvrtog člana ovog predloga u kome se navodi da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

– Šta su posledice i naš izbor: dogovoreno je da se unapred ide sa onim što je obaveza iz Briselskog sporazuma, a to je Zajednica srpskih opština koja ne može biti neki model nevladine organizacije, već mora biti ono što je predviđeno Briselskim sporazumom, sa veoma značajnim nadležnostima za naš narod na Kosovu i Metohiji – rekao je Vučić.

Govoreći o tome šta će biti u narednom periodu, on je naveo 10 zaključaka, odnosno tačaka “naše politike”. To su, kako je naveo: očuvanje mira i stabilnosti; uporno istrajavanje na Zajednici srpskih opština; bezbednost za Srbe na KiM; bolji život za naš narod na KiM; nastavak razgovora i pregovora; očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa; očuvanje vojne neutralnosti, samostalnog i nezavisnog odlučivanja i poštovanje Ustava Republike Srbije; ostanak na evropskom putu; dalji rast i razvoj Srbije; nastavak investicija i Program Srbija do kraja 2025. kada će, prema njegovim rečima, prosečna plata preći 1.000 evra.

– Nalazimo se u teškom i veoma delikatnom trenutku: moramo da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji, da izbegnemo osudu i kažnjavanje i sačuvamo vitalne nacionalne i državne interese – rekao je Vučić.

Kako je dodao, narodni poslanici će i dalje biti izveštavani o svemu što se dalje bude dešavalo.

– Ako dođe do toga da Kosovo bude primljeno u Ujedinjene nacije, za mene kao predsednika Srbije Ustav je sveto pismo, a kapitulacija ili predaja nisu opcija. I znam šta ću da učinim, jer ne postoji izbor Vučić ili Srbija, između svog ostanka na vlasti i Srbije, izabraću Srbiju – rekao je Vučić na kraju izlaganja.

Inače, kako je sam konstatovao, tokom njegovog govora, neki od opoziconih poslanika držali su transparente na kojima je pisalo: “Izdajnik”, dok je na drugom, sa likom Olivera Ivanovića, pisalo “Odgovaraćete”.

Raspravu na sednici Skupštine Srbije možete pratiti uživo na kanalu Glas info.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR