Glas Javnosti

Вучић у септембру одговара агентима, критичарима, игуманима...

Politika
Autor: Глас јавности / Данас / од 22.08.2018.

Како Данас незванично сазнаје, председник Србије Александар Вучић ће у септембру посетити и српске енклаве на Косову, да би одговорио својим критичарима – епископу Теодосију, игуману Сави и Ради и Момчилу Трајковићу, „који су против поделе и разграничења и заметак су опозиције на КиМ“.

Према тврдњама појединих извора, „наводно се недавно на Косову са Србима јужно од Ибра састао и бивши министар полиције Душан Михајловић“.

Александар Вучић ће током посете Косову наредног месеца највише говорити о заједници српских општина и безбедности Срба, као и о помоћи Србије становништву и Српској православној цркви, наводе за Данас незванично извори с политичке сцене Србије. Како наглашавају наши саговорници, „биће наведени и конкретни примери помоћи Србима северно и јужно од реке Ибар“.

Извори Данаса истичу да још нису одређени тачни датуми Вучићевог одласка на Косово, нити нове рунде бриселског дијалога, али да ће се у септембру „десити и једно и друго“. Према нашим незваничним сазнањима, са Вучићем би на Косово требало да отпутују и шеф владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић. „Вучић има велико поверење у Ђурића и Селаковића и неретко се консултује са њима када је реч о Косову“, тврде поједини саговорници Данаса. Сам председник Вучић рекао је за РТС да ће 9. септембра посетити Косово.

 Упитани шта очекују од наредног сусрета Вучића са косовским председником Хашимом Тачијем, под окриљем високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, представници дипломатских кругова незванично указују да ће се разговарати о „примени споразума о ЗСО и енергетици, па да се од јесени крене у договоре око завршног, правно обавезујућег споразума, који би према очекивањима Запада требало да буде потписан у пролеће 2019“.

Саговорници Данаса потврђују да ће се наредног месеца Вучић састати и са председником Русије Владимиром Путином. Како је раније објавио Тањуг, тај сусрет би требало да се одигра „у Москви или Владивостоку“. Председник Србије учествоваће и на економском форуму у Кини и боравиће у Њујорку од 24. до 28. септембра, где ће говорити на седници Генералне скупштине Уједињених нација.

Што се тиче разговора са Путином, наши саговорници очекују да ће Косово бити кључна тема. „Мада у дипломатским круговима и даље доминира став да ће САД и Немачка одиграти најважнију улогу у проналажењу коначног решења за Косово, без зеленог светла Москве договор готово да није могућ, имајући у виду утицај Русије у Савету безбедности УН. Не верујемо да ће се мењати досадашњи формат бриселских преговора Београда и Приштине, али могуће је да ће и САД и Русија затражити статус саветника“, наводе извори Данаса.

Коментаришући значај присуства председника Србије на војној паради у Паризу 11. новембра, поводом Дана примирја, на којој се очекује и присуство америчког председника Доналда Трампа, дипломатски извори Данаса кажу да ће „тај догађај, несумњиво, имати велики симболички значај за Србију, али да остаје питање у којој мери се може искористи да би Вучић са Трампом разговарао о Косову“. „Србија, по свој прилици, активно лобира код Трампове администрације када је о Косову реч, тако да се може очекивати краћи разговор Вучића и Трампа у Паризу“, наводе наши саговорници.

Глас јавности / Данас / од 22.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR