Glas Javnosti

Vučić: U januaru sigurno prosečna plata biće veća od 610 evra, a u Beogradu 760! Rastu nam zlatne rezerve

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras u emisiji "Fokus specijal" odgovara na sve veći broj optužbi na njegov račun iz zemlje i inostranstva.

Vučić je rekao da je najvažnija vest stopa rasta Srbije, od toga zavisi koliko će biti povećane plate i penzije.

"Zadovoljan sam zbog stope rasta koju ćemo da imamo, bićemo prvi u Evropi, bićemo uvedljivo najbolji", rekao je Vučić.

U ovom trenutku smo prvim budžetom računali da bi naš deficit trebao da bude oko 3,8 milijardi evra. Smanjili smo projekciju deficita, međutim danas, naš deficit je 98 milijardi dinara, odnosno oko 800 miliona evra. Koliko god da potrošimo nećemo do doći do dve milijarde.

- Ovo je odlična vest, jer to znači da imamo zdravu ekonomiju i nižu stopu javnog duga, oko 58 odsto. Može da se desi da bude i niža od toga, to znali da nam je novac siguran, rastu devizne rezerve. Raste i građevinarstvo, rudarstvo. Trebalo je da uradimo mnogo više i povećamo proizvodne rezutate u energetici. Poljoprivredna godina nam nije bilo nakloljena. Verujem da ćemo biti najuspešnija zemlja u celoj Evropi - rekao je Vučić.

Rastu nam devizne rezerve, rastu nam zlatne rezerve, rekao je predsednik.

Kako je rekao, doneta je odluka da minimalna zarada bude povećana za ljude sa najnižim primanjima, na 35.027 dinara, a bila je 15.600.

To je realno povećanje od oko 80 odsto, dodao je Vučić.

- Idemo na povećanje plata i penzija. U uslovima korone i velike krize, ne možete da pravite rast kakav biste želeli. Plate će rasti između 7 i 8 odsto u javnom sektoru. Prosečno, ne računajući minimalnu, to će biti oko 7,40. Od osam odsto povećanje će imati zdravstveni radnici, pripadnici vojske i radnici u socijalnoj sferi. Povećanje sledi od 1. januara

- Penzije ćemo uvećati oko 5,5 odsto, dakle onaj koji ima 60.000 penziju, imaće za 3.3000 uvećanu, a oni koji imaju 30.000, oni će imati 31.750.

Podsetio je da će svi penzioneri krajem februara dobiti i 20.000 dinara.

- Očekujemo da već u decembru, a u januaru sigurno prosečna plata bude preko 610 evra, a u Beogradu 760 evra. U ponedeljak idemo sa isplatom od 3.520 dinara za ukupno 5.760.000 ljudi, rekao je Vučić..

On je istakao da nije zadovoljan trošenjem novca.

- Razgovarao sam sa Anom Brnabić i Sinišom Mali. Davaćemo ponovo veliki novac za sport, milione evra.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR