Glas Javnosti

VUČIĆ U AMERICI: Redovna sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji danas u Njujorku

Politika
Autor: Glas javnosti

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika biće održana danas u Njujorku. Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić, a lažnu državu tzv. "kosovo" lažna "predsednica" Vjosa Osmani.

Redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstaviće specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Unmika Karoline Zijade. Sednica počinje u 16 sati po srednjoevropskom vremenu, a sednicu će otvoriti predsedavajuća Savetu bezbednosti za april, Vaneša Frejzir.


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš  u izveštaju koji se odnosi na period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, naveo je da su, uprkos izvesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je bezbednosna situacija na severu Kosova ostala krhka.

Gutereš je ocenio da nije bilo napretka ka uspostavlјanju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primene nove regulative o platnom prometu koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica.


(Foto: Jutjub)

Generalni sekretar navodi da je uredba tzv centralne banka kosova, koja određuje evro kao jedinu valutu za gotovinske transakcije od 1. februara, „dodatno zaoštrila odnose između strana“.

On je pozvao na hitan razgovor o otvorenim pitanjima u okviru dijaloga uz posredovanje EU, kako bi se osigurala prava svih pogođenih zajednica i najugroženije grupe bile zaštićene.

Pozvao je strane da ponovo potvrde svoju posvećenost dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU i da u potpunosti implementiraju postojeće sporazume, dodajući da bi obe strane trebalo da imaju otvoren i inkluzivan pristup.

Gutereš je, između ostalog, najoštrije osudio, kako je naveo, ozbiljan bezbednosni incident 24. septembra u Banjskoj, koji je doveo do tragičnog gubitka života i pozvao na završetak istrage i "privođenje počinilaca pravdi bez odlaganja".


(Foto: Jutjub)

Takozvana kosovska "predsednica" Vjosa Osmani predstavljaće lažnu državu tzv. "kosovo" na sednici Saveta bezbednosti UN. Kako se navodi u saopštenju, očekuje se da će Osmani na sednici govoriti o napretku, sprovođenju reformi, ljudskim pravima, demokratiji, vladavini prava i drugim važnim oblastima za Kosovo.

Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić, a osim učešća na sednici SB, on će imati razgovore sa predsedavajućom Savetu bezbednosti UN, stalnom predstavnicom Malte pri UN Vanesom Frejzir, kao i sa stalnim predstavnikom Ruske Federacije pri UN, Vasilijem Nebenzjom.

Vučić će imati i niz konsultacija i sastanaka sa predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o genocidu u Srebrenici.

Poslednja redovna sednica Saveta bezbednosti UN o radu Unmika održana je u oktobru prošle godine, dok je u februaru ove godine na zahtev Srbije, a nakon odluke kosovskih vlasti da zabrane upotrebu dinara, održana vanredna sednica SB UN.


Glasj javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR