Glas Javnosti

VUČIĆ ZA CNN : Srbija primenila sve obaveze, Kosovo ni tu JEDNU!

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić je istakao da su od dolaska na vlast premijera Kosova Aljbina Kurtija bila 353 etnički motivisana napada na Srbe, dodajući da je to najveći broj takvih incidenata od proglašenja kosovske nezavisnosti.

„Samo ove godine bilo je pet pucanja na civile srpske nacionalnosti. Srbi žele samo bezbednost i sigurnost za sebe i svoje porodice“, kazao je Vučić.

On je negirao optužbe Aljbina Kurtija da je ucenjivao Srbe da ne izlaze na lokalne izbore na severu Kosova, pitajući voditeljku da li je ikada videla legitimne demokratske izbore u kojima je izašlo malo više od tri odsto glasača.

Vučić je naglasio da je Srbja veoma zadovoljna izjavama koje su povodom krize na Kosovu dali državni sekretar SAD Entoni Blinken i predsednik Francuske Emanuel Makron. On je dodao da Srbija u reakciji na krizu nije povredila nijedan međunarodni sporazum.

„Poštovali smo i Kumanovski mirovni sporazum i Rezoluciju UN-a 1244. Nismo nijednim vojnikom ušli u Kosovo. I do sada smo imali dobru i profesionalnu saradnju sa NATO trupama na Kosovu i uveren sam da će sa takvom saradnjom da se nastavi“, naveo je Vučić.

Upitan šta ima da poruči građanima na severu Kosova koji protestuju, predsednik Srbije je rekao da je ključno zadržati mir i stabilnost.

„Znam da su odlučni da odbrane svoja ognjišta i molim ih da se bore na miran način i da zadrže mir i stabilnost. Mi moramo da razgovaramo sa Albancima kako bi se primenili svi međunarodni sporazumi. Ali bih isto tako molio i predstavnike međunarodne zajednice da preduzmu odlučnu akciju prema onima koji svojim postupcima ugrožavaju mir i stabilnost svih nas“, kazao je Vučić.

Glas javnosti/D01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR