Glas Javnosti

VUČIĆ SE SASTAO S PREDSEDNIKOM ČEŠKE: Zeman: U životu sam samo jednom zatražio oprost, a to je za bombardovanje Jugoslavije

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas u Beogradu da je samo jednom u životu zamolio za oprost i to kada se izvinio za bombardovanje Jugoslavije, te da je to namerno rekao u Pragu.

Zeman će ostati upamćen kao jedini šef države ili vlade neke članice NATO-a koji se javno izvinio Srbiji za bombardovanje 1999. godine, kada je kao premijer Češke odobrio intervenciju alijanse.

Prilikom posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića Pragu 2021, ;Zeman ;je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije bila "greška koja ga je sve vreme mučila" i zamolio srpski narod da mu oprosti.

"Zamolio sam da mi se oprosti što sam u životu uradio samo jedanput. Rekao sam to namerno u Pragu", rekao je Zeman na konferenciji za medije pose sastanka sa Vučićem u Beogradu.

Istakao je da je ponosan što ima najviše odlikovanje Srbije, a da je sa Vučićem na sastanku razgovarao o ;bilateralnoj saradnji, ;uspešnoj poslovnoj razmeni i ;o medjunarodnoj saradnji.Zeman je dodao da ceni što je Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini.

"U potpunosti podržavam pomoć koju države NATO i EU pružaju Ukrajini, uključujući i pomoć izbeglicama", rekao je Zeman.

Čestitao je Srbiji na "uspešnim ekonomskim rezultatima" i što je uspela da postigne sa suficit u budžetu jer se Češka godinama bori sa deficitom.

"Kroz Češki dom je 1939. godine prošlo oko dve hiljade Čeha koji su bežali od nacizma i drago mi je što su im tad Srbi pružili svu pomoć", rekao je češki predsednik koji će kasnije danas sa Vučićem otvoriti Češki dom u Beogradu.

Šefovi država potpisali su danas u Beogradu ;zajedničku deklaraciju o razvoju kulturne saradnje i osnivanju Češkog doma u Beogradu kao sedišta Češkog centra i predstavništava čeških agencija i za potrebe češke manjine u Srbiji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR