Glas Javnosti
posta

Vučić sa Shinasom: Srbija se pokazala kao pouzdan partner

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa potpredsednikom Evropske komisije Margaritisom Shinasom.

Aleksandar Vučić i Margaritis Shinas razgovarali su o situaciji u oblasti migracija i migratorne politike u regionu i načinima za jačanje saradnje i podrške EU kada je reč o integrisanom upravljanju granicama, zaustavljanju nelegalnih prelazaka i pomoći izbeglima koji se nalaze ili prolaze kroz teritoriju Republike Srbije.

Vučić je naglasio da Srbija do kraja godine planira da značajno uskladi svoju viznu politiku sa politikom EU kako bi onemogućila da se njena teritorija koristi za ilegalne migracije ka Zapadu, navodi se u saopštenju sa sastanka.

U tom kontekstu, sagovornici su se saglasili o neophodnosti zajedničkog rada kao jedinog mogućeg u cilju rešavanja izazova u oblasti migracija i položaja izbeglica.

Margaritis Shinas je ponovio ocenu Evropske komisije da je Srbija pouzdan partner EU u upravljanju migracionim tokovima, da nastavlja da daje pozitivne rezultate u tom pogledu i najavio novu tranšu finansijske pomoći Evropske komisije Komesarijatu Srbije za izbeglice i migrante u iznosu od 36 miliona evra. 

Margaritis Shinas je takođe ponudio da se ubrza raspoređivanje FRONTEKS-a kako bi se podržala zaštita granica u Srbiji.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o utiscima sa jučerašnjeg Samita Evropske političke zajednice u Pragu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR