Glas Javnosti

VUČIĆ: Protiv nas je bio čitav Kolektivni zapad

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, gostujući na TV Prva, da nema nikakve sumnje da smo u gotovo nemogućim uslovima uspeli da uradimo ono što je bilo najviše moguće za našu zemlju.

Mislim da postoji pogrešno tumačenje u oba entiteta BiH ovoga što se dogodilo, rekao je predsednik.

"Mi smo se suočili sa najtežom temom. Protiv nas je bio čitav Kolektivni zapad. Očekivali su da će to biti gotovo jednoglasno doneto. Očekivali su da ćemo mi imati možda osam glasova protiv i dvadesetak uzdržanih, kad je Rusija imala sedam glasova. Potcenili su nas", rekao je Vučić.

d 191 koji su imali pravo glasa, 107 nije glasalo "za". "Za" je glasalo 43,5 posto članica UN, odnosno 84 zemlje, rekao je i dodao da je u pitanju "jedinstven slučaj" i da su trikovima nameštali da bi mogli da imaju prostu većinu od onih koji su za i protiv.

Tema je bila takva da niko neće da bude protiv, osim naših najvećih prijatelja, rekao je Vučić i zahvalio se našim prijateljima - Belorusiji, Mađarskoj, ogromnom broju zemalja.

Organizacija islamske konferencija ima 57 članica plus Kolektivni zapad, svi oni su bili protiv nas, a pogledajte rezultat. U Arapskoj ligi je 11:11, rekao je on.

Predsednik je rekao da za dve evropske zemlje lično zna koji ministar je koga zvao i pretio i kako su uticali na odluku Ukrajine.


Vučić je rekao da nije 107 zemalja reklo da nije bilo zločina, već da je rezolucija nešto što je ispolitizovano, netransparentno, nešto što se radi protiv jedne male slobodarske zemlje.

Podsetio je da mnogi kritikuju kako su tobože diktatorske zemlje bile na našoj strani i kako je Iran posle glasanja odmah postao "demokratski" i "dobar" Zapadu.

"Izvinite, nisam znao da Kina nije civilizovani svet. A jesu li jemenski Huti civilizovani? Zamislite Ameriku, Nemačku i Jemen na istoj strani. Kako to kada se sretnem sa pokojnim Raisijem, kažu mi šta radim sa diktatorom. Ali im ne smeta kada sa Iranom glasaju protiv Srbije. Neću ih potcenjivati, to su ozbiljne zemlje i narodi. Ali oni kojima smetaju, sada ih odjednom uzimaju za ozbiljno", rekao je on.

"Naš je uspeh u tome što smo pokazali snagu na globalnom nivou i što se pokazalo da su ljudi siti prevara i laži ovih velikih koji neretko dolaze sa Zapada", rekao je Vučić i podsetio da ni u Sarajevu nema euforije već su mahom tužni, a u Srbiji ozlojeđeni.

"Ključno rešenje za probleme na Balkanu je da mi pričamo među sobom. Nemojte molim vas vi da nam određujete, kad god su se Nemci i Austrijanci mešali mi smo ratovali ovde. I molim druge u regionu, pre svega Bošnjake. U ponedeljak ću pričati sa Bošnjacima ovde u Srbiji. Mi imamo jednu zemlju, moramo da gledamo u budućnost", rekao je predsednik.

Tamo se radilo samo o jednom narodu, da naš narod proglase za genocidan. I na kraju smo ih ubedljivo pobedili, rekao je Vučić objašnjavajući zašto se ogrnuo zastavom.


"Ja sam želeo da pokažemo koliko se ponosimo svojom zastavom, srpskim rodom, ne vređajući nikoga. Nijednu ružnu reč nisam rekao o Bošnjacima ili srebreničkim žrtvama. Sve što su hteli je da Srbiji zadaju udarac", objasnio je.

Suština je bila da mi prihvatimo da smo krivi za sve, da su u Jasenovcu ubijani Hrvati,  verovali ili ne. Ako mislite da preterujem, uopšte ne preterujem, to pokazuju njihovi naučni skupovi, rekao je Vučić. 

On je poručio da se Srbija ne stidi svog naroda i da se ne plaši da se bori. "O srpskom svetu nikada nisam govorio, ali da li se stidim Srba bilo gde u svetu ili regionu? Ne, ponosim se njima. Videli ste naše žrtve u UN. To su sve američki državljani, i bili su ponosni i srećni što su mogli da dođu iz svih delova Amerike, da putuju 10 sati, da nešto kažu o patnjama svoga naroda", rekao je.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR