Glas Javnosti

VUČIĆ PRIPREMA DOKUMENT: Definisanje crvenih linija oko ulaska tzv. "Kosova" u UN

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije pozvao predstavnike stranaka u Skupštini Srbije na konsultacije oko Evropskog sporazuma o Kosovu i Metohiji, kako je obećao posle pregovora u Ohridu.

Ipak, on priprema dokument koji bi trebalo da bude osnova za nastavak pregovora Beograda i Prištine, sa definisanim crvenim linijama oko ulaska tzv. "Kosova" u UN, a koji će izneti pred poslanike.

Iako je još pre mesec dana počelo redovno prolećno zasedanje, sednica parlamenta još nije zakazana. Prema saznanjima našeg portala, u planu je, međutim, održavanje sednice na koju će doći Aleksandar Vučić i “ispostaviti” izveštaj o pregovorima sa Aljbinom Kurtijem.


“Vučić bi trebalo da dođe u Skupštinu da prezentuje šta je sve bilo na sastancima sa Kurtijem, a to će verovatno učiniti tek po okončanju ove nove runde u Briselu, koja je planirana posle 20. aprila”, navodi izvor Nova.rs.

Prema našim informacijama, u sklopu izveštaja o pregovorima on će predstaviti i dokument koji bi trebalo da bude osnova za dalje pregovore sa Prištinom. U tom dokumentu će biti iskazan i stav Srbije oko članstva Kosova u UN.



“Sad se razmatra kako da bude definisan taj deo koji se odnosi na UN i crvevene linije, a da to Brisel ne protumači kao odbijanje Srbije da implementira sporazum”, navodi sagovornik Nova.rs.

Podsećamo, za Srbiju je najspornije tačka sporazuma iz Brisela u kojoj se navodi da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, koja podrazumeva i članstvo Kosova u UN.

Vučić je u više navrata rekao da je to za Srbiju crvena linija i da je to i rekao prilikom prihvatanja sporazuma u Briselu.


Da razmišlja da pripremi jedan akt koji se na to odnosi predsednik Srbije izjavio je prilikom obraćanja novinara, nakon prihvatanja aneksa sporazuma u Ohridu.

“Neću da implementiramo ništa što se tiče Kosova u UN ili bilo kakvog de fakto i de jure priznanja. Čak razmiljam da idemo sa jednim opštim aktom kroz Skupštinu da bi to bilo jasno”, rekao je Vučić 19. marta.

U međuvremenu, pregovarački Beograda i Prištine na tehničkom nivou Petar Petković i Besnik Bisljimi usaglasili su tekst deklaracije o nestalima, koja bi trebalo da bude usvojena na narednom sastanku Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija. On bi trebalo da bude održan posle 20. aprila.

Glas javnosti/Nova

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR