Glas Javnosti

VUČIĆ POSLE SASTANKA U BRISELU: Došli smo do zida, ili će prihvatiti dogovoreno iz 2013. i 2015. ili je kraj svega!

Politika
Autor: Glas javnosti

U Briselu je završena runda dijaloga Beograda i Prištine, a posle sastanka novinarima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. „Jasno je da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre deset godina i danas smo prvi put došli do zida“, rekao je Vučić novinarima nakon trilateralnog sastanka u Briselu i dodao:

„Bilo je jasno od trenutka kada je predstavljen Nacrt (Statuta ZSO) Upravljačkog tima i način na koji su pokušavali da unize dve žene (članice Upravljačkog tima za ZSO) do njihove reakcije posle toga, koja je bila da je to za njih neprihvatljivo jer nije u skladu sa kosovskim ustavom i da ne žele Republiku Srpsku“, kazao je on i dodao da se nada da će razgovori biti nastavleni i da ćemo uprkos da smo naišli do zida doći do rešenja. 

„Naravno, čućete bezbroj izgovora i došli smo do treće tačke koja je bila jednako važna, a to je trenutna situacija posle sramnih i nelegitmnih izbora na severu Kosova kada je glasalo 3,4 posto ljudi, a od Srba 0,02 posto“, rekao je Vučić.



On je dodao da su iz „EU izašli sa svojim predlogom, koji je on prihvatio, a Priština odbila“, ne navodeći o kom predlogu se radi.

„Nadam se da će do naredne runde na tehničkom nivou, da li će to biti 11, 18 ili 20 i nekog maja, biti reakcije nekih drugih koji bi mogli da učestvuju na promenu takvih stavova, u suprotnom plašim se da smo u velikom ćorsokaku. Nisam optimista, ali ono što mogu da obećam je da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir“, rekao je još predsednik Srbije.

Na pitanje o Nacrtu statuta ZSO, Vučić je naveo da oni na sastanku nisu „razgovarali o pravnom sistemu Kosova, već o nečemu gde i jedni i drugi moramo da napravimo kompromise“.


„Nažalost, ja sam upozoravao da će ovo da se dogodi od samog početka i znao sam da to ide u tom smeru i opet smo čuli isto… Isa Mustafa i ja smo 2015. potpisali principe, a oni se sada odriču, kažu ne može nijedan. Ili će se prihvatiti ono što je dogovoreno 2013. i 2015. ili je kraj svega. Neko to mora da razume“, rekao je Vučić i dodao da u ovom trenutku ne vidi dogovor sa Prištinom.

Upitan za EU predlog za smirivanje tenzija na severu Kosova nakon nedavno održanih lokalnih izbora, Vučić je naveo da ćemo se u narednim danima suočiti sa teškom situacijom.


„Oni koji su dobili tri posto glasova treba da upadaju u kancelarije i da zauzimaju taj prostor, skidaju zastave i postavljaju svoje. Znate kakav je to rizik? Znaju to i u EU, zato su ponudili rešenje, možda ću o tome govoriti za 2-3 dana, ali nadam se da će oni ono što su predložili“, rekao je on.

Na novinarsko pitanje da li postoji iskrena volja da se reši pitanje nestalih, Vučić je odgovorio:

„Apsolutno, mislim da nije interes bilo koga od nas da sakrije bilo koju sudbinu bilo kojeg čoveka, to i sada činim. Dođite i recite nam ima ovo brdo, tamo tu su zakopana tela Albanaca i u roku od 24 sata dolaze prištinski eksperti zajedno sa našima i utvrdiće da li je to tačno, ali ne ljutite se što mi to tražimo i za Srbe. To treba da važi i za jedne i za druge.“


Vučić je u svom obraćanju nakon sastanka i naveo da želi da veruje da se neće „nastaviti provokacije sa ranjavanjem i maltretiranjem Srba na Kosovu“.

„Ja sam rekao još na prvom sastanku zna se obaveza koju moraju da ispune, a to je Zajednica srpskih opština. Srbija će učestvovati u implementaciji najvećeg dela onog što tamo piše i jasno sam stavio do znanja šta možemo i šta ne možemo da ispunimo“, pojasnio je Vučić svoju izjavu o evropskom sporazumu o Kosovu.

Podsetimo, trilateralni sastanak počeo je nešto posle 18 časova, a na njemu su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Aljbin Kurti i evropski zvaničnici Žozep Borelj i Miroslav Lajčak.

Ranije večeras Beograd i Priština usvojili su Deklaraciju o nestalim osobama, a ovaj potez e pozdravio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj navodeći da očekuju da od obe strane „neki opipljiv napredak“ u okončanju nerešenih slučajeva nestalih lica i ispunjavanju svojih obaveza prema porodicama.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR