Glas Javnosti

VUČIĆ POSLE IZBORA NA SEVERU KOSOVA I METOHIJE: Tektonske promene i poraz Aljbina Kurtija

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti dan posle izbora na Severu Kosova i Metohije, koje su predstavnici Srba bojkotovali.

„Ovo nije analiza rezultata, već tektonskih promena koje su se juče desile na Kosovu i Metohiji. Naša analiza ne može da bude površna i plitka, da je ono što se dogodilo poraz Aljbina Kurtija i njegovog režima. Da, to je nedvosmisleno, govoriću o podacima kasnije koje još nismo primetili u domaćim medijima.

Ovo što se juče dogodilo je mnogo više od toga, srpski narod je pokazao da traži potpuno drugačiji pristup pre svega međunarodne zajednice, da traži veće poštovanje, stvarni dijalog, a ne nametanje rešenja“, rekao je Vučić na početku obraćanja.

Kad je reč o pomenutim podacima, Vučić je naveo sledeće:

„U biračkom spisku je upisano 45.095, Srba ukupno izašlo 13, pritom dvoje lica kaže da su greškom izašli, ali da sad ne ulazimo u te detalje. To je 0, 029 procenata. Ono što je zanimljivo, to je da nije izašao nijedan Srbin iz Zubinog Potokai. Izašao je i značajno manji broj Albanaca. Izbori su održani tako što je 13 kontejnera bilo raspoređeno.


Na više biračkih mesta nijedan čovek nije glasao. Slađana Pantović osvojila je ukupno 5 glasova, dobila je i glas jednog Albanca. Došla je i otišla u pratnji Kurtijeve policije“.

Podsetimo, u četiri opštine na Severu Kosova i Metohije sa većinski srpskim stanovništvom u nedelju su održani izbori. Srpska lista na njima nije učestvovala, a u poslednjem trenutku se povukla i Partija kosovskih Srba zbog uslova u kojima su održani – u kontejnerima i uz veliki broj policajaca na terenu.

Građani sa biračkim pravom u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku birali su nove gradonačelnike, dok su u Leposaviću i Zvečanu glasali i za novi sastav skupština opština.

Izlaznost je bila nezapamćeno niska, čak su i Albanci izašli u vrlo malom broju.

Centralna izborna komisija (CIK) objavila je da je u Leposaviću glasao 141 birač ili 1,06 odsto, u Zubinom Potoku 385 birača ili 5,78 odsto, u Zvečanu 204 birača ili 2,92 odsto, a u Severnoj Mitrovici 837 birača ili 4,62 odsto.

Na čelo opština biće postavljeni Albanci.



Na osnovu preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije, kandidati Pokreta Samoopredeljenje Erden Atić i Ljuljzim Hetemi su odneli pobedu u Severnoj Mitrovici, odnosno u Leposaviću.

S druge strane, kandidati Demokratske partije Kosova Izmir Zećiri i Iljir Peci će biti novi gradonačelnici u Zubinom Potoku, odnosno u Zvečanu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR