Glas Javnosti

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ: "Нема тајног решења За Косово, све ће бити транспарентно; Добићемо више него што бисмо добили раније, али то нећ бити нешто због чега ћемо славити" (ВИДЕО)

Politika
Autor: Глас јавности / Блиц / Н1 / од 07.08.2018.

Никаквог тајног решења о Косову неће бити и грађани ће имати пуне информације, знаће све политичке, социјалне и економске последице могућег постизања или непостизања договора, изјавио је председник Александар Вучић. Навео је да ће решавање питања имовине бити једно од кључних. Далеко смо од решења али смо дошли до приче о компромису, додаје.

Председник Вучић је, на конференцији за новинаре, рекао да Србију много тога чека у септембру. Видимо да ћемо тешко до било каквог компромисног решења да дођемо, истакао је. Али поручујем грађанима да никаквог тајног решења неће бити - уколико се приближимо неком решењу, у шта сумњам, кад се погледају изјаве косовских политичара у последње време, навео је.

Вучић каже да неће дозволити да Срби буду без својих права на Косову и Метохији, да Србија неће дозволити да имовина СПЦ буде одузета.

Сматра да ће Србија, ако дође до решења, добити много више "од ранијих планова". "Али да ли ће то бити нешто због чега ћемо моћи да славимо - неће никада, а уколико дођемо до решења - ни они неће да славе".

"Одговорност ће морати да покажу сви грађани, а ја нећу бежати од сопствене одговорности... И ако не добијемо подршку грађана, платићу политичку цену и сносићу политичке косеквенце... Људи ће бити упознати са свим чињеницама (...), имаће врло јасно и прецизно да се изјасне о потенцијалном споразуму до кога бисмо можда једног дана могли да дођемо", рекао је Вучић.

                         

Износићемо све информације грађанима, имаћете пуне информације, и све политичке, социјалне и економске последице могућег постизања или непостизања договора ће знати, рекао је председник Србије.

Навео је да је, од кад је дошао на власт, сматрао да је једно од кључних питања - да се реши питање Косова и Метохије. "И никоме нисам обећао да ће то бити лако решење... Од Бриселског споразума дали смо све од себе да будемо поуздан партнер не само Албанцима него и међународној заједници и испуњавали смо своје обавезе".

С друге стране, Албанци, уз прећутну помоћ ЕУ, нису испунили своју једину обавезу - формирање ЗСО, навео је.

По Бриселском споразуму, ЗСО је та која предлаже команданта Регионалне полиције на северу - предлаже четири кандидата од којих једног бира Приштина, а ми то данас не можемо да остваримо јер није формирана ЗСО, па команданта регионалне за север поставља Приштина, истиче Вучић.

Који су путеви, онда, за Србе, пита. Један пут би био да сами преузму ту улогу (формирања ЗСО), али то би, како наводи, довело до једностраних акција Приштине, и тога да уђу на север и успоставе контролу над виталним објектима.

 

Глас јавности / Блиц / Н1 / од 07.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR