Glas Javnosti

VUČIĆ POLOŽIO ZAKLETVU: Drugi mandat predsednika Srbije, evo koje su poruke

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je danas na svečanoj sednici Narodne skupštine položio zakletvu i započeo svoj drugi mandat.

Predsednik je rekao kako tokom svog mandata želi da radi više, ali ne za sebe, nego za Srbiju kao i da mu je ideal dobrobit svih građana.

- Ne postoji veća čast i obaveza od one koje ti daje da vodiš svoju zemlju. Sve to dobio sam od građana na izborima, oni su izraz volje ubedljive većine koja nas je zadužila, da činimo sve ono što je u najboljem interesu Srbije. Želim da budem predsednik svih, prvi po obavezama i poslednji po privilegijama - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučića.

- Prioriteti mog drugog mandata glase: Mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad. Srbija je proizvod naših misli, snova i dela, naš ideal, naš cilj, svest, znanje o tome gde smo.

- Danas je možda više nego ikada, svet željan istine i pravde, koja još uvek stoji kao imperativ bez koga nema naprtka. Za takvu istinu i pravdu uvek ću da se borim. Svet možda nikada, neće biti isti, ali ćemo mi pokušati da budemo snažni, da ćemo kao zemlja nastaviti da radimo za opštu dobrobit - kazao je Vučić.

- Svet se pred našim očima nikad brže menja. Naša zemlja je 1999. godine napadnuta bez odluke Saveta UN - rekao je predsednik, nakon čega je usledio gromoglasan aplauz.

Govoreći o formiranju nove vlade, on je rekao da je to od presudnog značaja imajući u vidu tešku situaciju u kojoj se nalazimo, dodao je i da će se uskoro završiti sve izborne radnje.

- Ovo je bio jedini dan kada sam mogao da položim zakletvu. Šta god učinio nikada neće biti dovoljno dobro ili loše za neke - priča Vučić.



Predsednik je rekao i kako očekuje da nova Vlada Srbije bude formirana do kraja jula.

- Formiranje nove Vlade, ja već danas ne mogu sam da donosim odluke. Moramo da se bavimo novim sankcijama, novim čudima, u kojima možemo možda da budemo oštećeni. Upravo, u skladu sa tim očekujem da nova Vlada Srbije bude formirana do kraja jula meseca - rekao je Vučić.

- Opet se vraćan i opet vam ponavljam, ovo govorim da spasim dušu, mnogi misle da je nemam, ali sutra mi moramo da imamo hrane, nove bolnice, nove fabrike, i moramo da držimo najbolje odnose sa našim zapadnim partnerima i da ostanemo čvrsto na našem evropskom putu - rekao je predsednik i dodao da se moramo baviti predstojećom zimom:

- Zato je važno da što pre novu Vladu formiramo, da obezbedimo sigurnost za građane Srbije pred predstojeće zime - istakao je predsednik Srbije.

Vučić ističe da će, zbog povezanosti sa krizom u Ukrajini, pitanje KiM biti još teže za rešavanje.

- KiM će im biti veća i važnija tema, reći će da Kosovo nije ni slično kao drugi primeri u svetu. Znam da ovo niko ne želi da sluša ovo, ali mi moramo da tražimo kompromis, da čuvamo naš narod na KiM - naglasio je Vučić.

- Naša ekonomija je stabilna. Hrane imamo i imaćemo dovoljno. Veliki su i ključni suštinski reformski zadaci koji će mnogo boleti. Obrazovanje i nauka koji mora biti stub napretka Srbije. Zamolio bih Vladu da se ne plaši reakcija na uvođenje dualnog obrazovanja. Nastavićemo sa ulaganjem u zdravstvo jer je to stub razvoja i opstanka nacije. Digitalizacija, robotika, briga o klimatskim promenama, zaštita životne sredine. Trudiću se da Vojska bude snažnija, garant mira i bezbednosti. Slušali smo teorije kako će Srbija nekoga napasti. Posle 96 dana niko još nije rekao "izvinite za laži". Srbija će ljubomorno čuvati vojnu neutralnost. Svuda oko nas su NATO zemlje ili teritorije u kojima je NATO. Srbija je kao malo ostrvo. Mnogi to navode kao problem, ali šta je problem u tome što verujete svom narodu i junačkom genu da ćemo čuvati svoju zemlju. Ponosan sam što nikoga ne napadamo i ne ugrožavamo. Niko se više neće drznuti da krene na Srbiju. Srbija je snažnija, zahvaljujući narodu koji je ulagao u vojsku i verovao u nju. Plate i penzije će da rastu - istakao je predsednik Vučić.

On je rekao da od Vlade očekuje da nastavi sa merama za podsticanje nataliteta jer "država bez građana ne može da postoji".

- Važno je i pitanje nataliteta. Nama budućnosti nema ako ne budemo imali više dece. Podsticanje nataliteta je takođe jedna od dužnosti Vlade - podvukao je Vučić.

Takođe, kiša koja danas pada u Beogradu ne sprečava ljude koji su se okupili u velikom broju da ispred skupštine ponosno slušaju predsednikov govor. Kada se preko video bima čuje aplauz iz skupštine, ljudi ispred takođe aplaudiraju.

Predsednik je spomenuo i odnose u regionu, istakao je da sa Zagrebom moramo da "nađemo iste naočare za budućnost".

- Posebno bih se zahvalio u crkvi i patrijarhu Porfiriju i time dodatno doprineo o prijatljestvu sa Severnom Makedonijom. Zahvaljujući Vama, Srbija je danas najpopularnija zemlja kod njihovog stanovništa, sa Albanijom su nam odnosi sve bolji. Ono oko čega ćemo morati da obratio pažnju su odnosi sa Zagrebom, da su nam pogledi u prošlost drugačiji, ali da pokušamo da pronađemo iste naočare za budućnost. Vrata Beograda i kapije i Predsedništva će uvek biti otvorene za Zagreb. Isto mora da bude i sa Sarajevom - priča Vučić.

Na kraju obraćanja predsednika Srbije, intonirana je i pesma "Vostani Serbie".

Nakon polaganja zakletve, usledile su čestitke svih prisutnih u Skupštini Srbije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR