Glas Javnosti

ŠOK! VUČIĆ OHRIDSKIM SPORAZUMOM PRISTAO NA PRIJEM TZV. "KOSOVA" U SAVET EVROPE: Srbija se obavezala da NEĆE blokirati članstvo!

Politika
Autor: Glas javnosti

Ako tzv. "Kosovo" dobije stolicu u Savetu Evrope, Srbija bi svoju mogla da ostavi praznu i da zatvori vrata članstvu u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Takav scenario najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čime bi Srbija uz Belorusiju bila jedina zemlja koja nije deo evropske porodice naroda pri SE. I konačno, nije jasno zbog čega se pojavio ovoliko revolt kod srpskog rukovodstvo jer se Vučić u Briselu i Ohridu 2023. godine obavezao da Beograd neće blokirati članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, što se odnosi i na Savet Evrope.

Najava da bi tzv. Kosovo moglo da postane članica Saveta Evrope proizvelo je burnu reakciju Beograda. Iako je ona mogućnost pominjala godinama unazad, sada smo čuli od državnog vrha Srbije da bi stolica za Kosovo mogla da znači i da će Srbija svoju stolicu ostaviti upražnjenu.

Gostujući u petak, 22. marta na televiziji Prva, predsednik Aleksandar Vučić vrlo jasno je rekao da ćemo videti da li će se Srbija ostati članica ove organizacije.


(Foto: Jutjub)

„Vi idite sa tim pa ćemo onda videti da li će Srbija da ostaje ili ne u Savetu Evrope. Videćemo možda će vam se više svideti da imate Prištinu u Savetu Evrope nego da imate Beograd i Srbiju“, rekao je Vučić nakon što je ta organizacija potvrdila da će o članstvu Kosovo raspravljati krajem marta.

Za Vučića to bilo de facto izbacivanje Srbije iz članstva, iako nije jasno na osnovu čega je konstruisao takav stav.

Prošle godine, u februaru i martu, nakon što se saglasio sa sporazumima iz Brisela i Ohrida, Vučić je prihvatio i tačku 4 u kojoj se jasno navodi da Srbija neće blokirati članstvo tzv. Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji.


U više navrata smo čuli da je „crvena linija“ Beograda članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN), ali o Savetu Evrope nije bilo reči kao provokaciji preko kojeg Beograd neće moći da pređe. Dakle, Beograd se obavezao, što je potvrdio i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozeo Borelj.

Prećutnim prihvatanjem sporazuma sa Prištinom, budući da niko nije ni tražio da se stavi potpis na sporazum izuzev kosovskog premijera Aljbina Kurtija, Beograd je prihvatio pravila igre. Sada ih krši, a odlukom da napusti SE zatvorio bi i vrata ulasku u EU i doveo Srbiju na korak do potpune izolacije.

VUČIĆ PRIZNAO: Srbija se neće protiviti...

Govoreći o nemačko-francuskom planu, Vučić je svojevremeno rekao:

„U samom planu najteže stvari za nas, 90 odsto onoga što se pojavilo u javnosti je tačno. Male su razlike između onog plana koji sam ja dobio, a koji nije izašao u javnost.

U tom planu, u samoj preambuli možda jedina dobra stvar, po prvi put nam omogućavvaju da gledamo na status pitanje Kosova. Međutim, ono kasnije derogira ovaj deo preambule“, rekao je Vučić i dodao:

„Tačka 4 je najopasnija, u njoj piše u drugom stavu… U prvom stavu manje više je to već postignuta. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Protivili se ne protivili se u Savetu Evrope imaće većinu. Protivili se, ne protivili se za NATO imaće večinu, za EU to je njihova odluka. 


Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Veki u 01.04.2024 07:48:18 h
     0 
Vucic se vec sada upiso u istoriju kao najveci izdajnik ovog naroda, koji je to uspeo savrsenom manipulacijom i stalnim kukanjem na tv, glumeci navodno nekakvu zrtvu. Prodju Kosova je kriminalizovo do te mere da je bukvalno izbrisao postojanje drzave i svih institucija. I svako ko spomene Kosovo nek pogleda Beograd na vodi i shvatice za koju cifru je prodato.