Glas Javnosti

VUČIĆ O POLJOPRIVREDNICIMA : Ispunićemo zahteve

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je razgovarao sa predstavnicima nekoliko udruženja poljoprivrednika i da im je izašao u susret za većinu zahteva.

On je, nakon otvaranja fabrike Nidek, na pitanje Tanjuga šta od zahteva poljoprivrednika može da se ispuni, kazao da su sastanku prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, kao i ministar trgovine Tomislav Momirović, koje je zamolio da već na današnjoj sednici Vlade razmotre koliko mogu da pomognu, jer se radi o ogromnom novcu.

"Na sastanku su bili, pored odgajivača stoke, i mlekari i razgovarali smo o problemima. Oni su pristojni ljudi, govorili su o teškoj poziciji i tražili pomoć. To je kompleksno pitanje za koje treba sa oko 26 milijardi subvencije da se povećaju na preko 80 milijardi. Samo napravite razliku u 10 godina to je veće ulaganje, ali nikada neće biti dovoljno", rekao je on.

On je istakao da vlada može samo da sagleda šta je pravično i da se ne ulaže samo u tajkune i njihove skupe mašine, već da mora da gleda kako da "uložimo u obične domaćine".

"Nije tu reč o poštovanju već ogromnim parama i kada povećavate na 40.000 dinara po grlu imate oko 20 miliona evra koje morate da date. Kada povećavate premije za mleko to je oko 7,5-8 miliona evra po dinaru. Morate da nađete pare da ne ugrozite budžet ili deficit, fiskalnu zemlju", rekao je Vučić.


Prema njegovim rečima, zahtev poljoprivrede je bio da se poveća premija za mleko sa 15 na 20, on je rekao da možemo sa 15 na 19 u skladu sa razgovorima, jer je to ono što Vlada može da učini.

"Tražili su da se prelevmani uvedu i da se ide na 300 dinara po kilogramu, pre svega za tvrde sireve, to ćemo danas, i tražili su povećanje subvencija po grlu i povećaćemo sa 30.000 na 40 000 po grlu, baš kako su tražili. Gledaćemo sledeće godine u sledećem budžetu da povećamo na najmanje 55.000 jer hoćemo da ojačamo malog stočara, siromašnog koji ima jednu, dve tri krave i koji se muči", rekao je Vučić.

On je dodao da je otvoren za razgovore, ali da neće da razgovara sa "ucenjivačima i profesionalnim demonstrantima".

Glas javnosti/T01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR