Glas Javnosti

VUČIĆ O BANJSKOJ I BRISELU : Pokušali su da Banjsku okarakterišu kao terorizam, nije im prošlo

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obraća se naciji posle jučerašnjih razgovora u Briselu.

Predsednik Vučić je gost Nacionalnog dnevnika.

- Neće biti lako da izađemo, ali pokušaću na najkraći način da odgovorim građanima Srbije.

- Kurti je juče izveo jedan dobar, ali kratkoročan trik. Njemu je bilo jasno da Srbija to ne može da potpiše.Pokušavao je to ranije, juče je to bio sasvim izvesno poslednji put da je to napravio jer ne verujem da više to može da prođe. Prvi put je imao sastanke sa predstavnicima evropskih sila i izneo im je ideju da potpišemo sva tri dokumenta. Ali, on zna da lideri Evropskih zemalja ne znaju svaki detalj. I tako je pokušao da proda trik. On zna da ja neću da idem ispod granica Ustava RS. On je to ponudio. Jasno mu je da on neće da ispunjava sve, jasno je, ali to je bio jedan trik da bi kupio vreme i dobio još nekoliko dana - ispričao je predsednik.

- On misli da je to prilika, idealna prilika da iskoristi i kupi vreme, da nastavi sa maltretiranjem i progonjenjem Srba. Što se ne tiče direktnog ili indirektnog priznavanja nezavisnosti Kosova, i onog što se tiče teritorijalnog integriteta Kosova. Ali on neće da uradi ništa. Ja mislim da je to prilika da ljudi u Evropi i svetu vide da neće moći više da se prave da ne vide.

O merama protiv Srbije

- Bili su pokušaji nekih iz našeg okruženja da govore o merama protiv Srbije i da akt u Banjskoj okarakterišu kao teroristički, ali to nije moglo da prođe na Evropskom savetu. Ja sam zahvalan svima koji su štitili međunarodno pravo i štitili regionalnu stabilnost i tako pomogli poziciji.

Mislim da će pozicija Srbije u narednom periodu posle užasnih meseci iza nas nastaviti da snaži - poručio je predsednik.

- Kurti je mene optužio da neću da potpišem. Makar nekima je bilo jasno o čemu se tu radi i kakav je to Kurtijev trik.

Predsednik kaže da građani Srbije mogu mirno da spavaju, da ćemo zadržati stabilnost i nastaviti da pomažemo naš narod na KiM.

- Nama je Evropska unija ključni partner, najznačajniji i zato verujem da ćemo nastaviti saradnju. Uprkos tome što su se neki ponadali, ne samo iz našeg okruženja, već i unutar zemlje, što je sramota, koji su radili na tome da Srbija bude kažnjena.

- Borim se za to da građani Srbije budu slobodni, da vide budućnost, a ne sankcije i kažnjavanje.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić sastao se juče u Briselu sa evropskim zvaničnicima, a glavna tema susreta bila je situacija na Kosovu i Metohiji.

Vučić se sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i premijerkom Italije Đorđom Meloni.

Nakon toga nastavljen je sastanak sa Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom. Prethodno su evropski zvaničnici razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem koji je odmah po završetku sastanka otišao, bez davanja izjava novinarima.

Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR