Glas Javnosti

VUČIĆ: Nema otvorenih pitanja između Srbije i Severne Makedonije

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da između Srbije i Severne Makedonije nema otvorenih pitanja a da između dva naroda postoje bratski odnosi.

Vučić je posle sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim u manastiru Prohor Pčinjski rekao da Srbija od te zemlje ne traži ništa osim dalje razvijanja saradnje.

„Odnosi naše dve zemlje su izuzetni. Mi iz Srbije volimo Severnu Makedoniju i makedonski jezik i odlično ga razumemo. Nemam problem da kažemo da smo ne samo prijatelji nego da kao narodi imamo bratske odnose“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pendarovski.

Naveo je da je trgovinska razmena dve zemlje dostigla 1,5 milijardi evra na godišnjem nivou.

„Verujem da će se naša saradnja dalje razvijati. Radimo na poboljšanju životnog standarda naših građana, razgovarali smo o daljem spajanju kroz naše železnice“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je zahvalio Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i patrijarhu Porfiriju na kako je rekao, istorijskim odlukama u korist i dobrobit dva naroda a u vezi statusa Makedonske pravoslavne crkve.

„Uvek ste dobrodošli bilo gde na teritoriji Srbije kao što se mi osećamo kao kod kuće kad smo kod vas u poseti“, rekao je Vučić i građanima Severne Makedonije čestitao nacionalni praznik Ilinden.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da mu je drago što je u mogućnosti da najveći državni praznik proslavlja na mestu gde je formirana njegova država i da se nada da tu dobru tradiciju ni jedno političko ili religijsko pitanje neće prekinuti.

„Zahvaljujem se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je ;svojim ličnim zalaganjem omogućio da Makedonija Dan državnosti slavi tamo gde je 2. avgusta 1944. godine formirana savremena država u manastaru Prohor Pčinjski“, rekao je on.

Predsednik Severne Makedonije je dodao da činjenica da se taj manastir nalazi u drugoj državi to nije razlog da se važan datum ne obeležava u njemu.

Pendarovski je danas sa Vučićem u obilasku manastira Prohor Pčinjski gde je 2. avgusta 1944. održano prvo zasedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM).

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR