Glas Javnosti

Vučić: Nećemo da zatvaramo gradove

Politika
Autor: Glas Javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u okviru mera za suzbijanje virusa korona neće biti zatvarani gradovi u Srbiji.

On je istakao da je najveće žarište u Srbiji trenutno Ćuprija i da bi to mesto bilo prvo izolovano kada bi se primenila mera izolacije gradova.

Predsednik Srbije je precizirao da odluku o nezatvaranju gradova neće promeniti u naredna tri dana i da će razvoj situacije diktirati dalje mere.

Vučić je ponovio molbu građanima Srbije da ostanu kod kuće i sačuvaju svoje i tuđe živote i najavio da će za dva, tri dana početi obimnije testiranje.

Stiže još respiratora
Očekujemo da još nekoliko stotina respiratora bude dopremljeno u Srbiju u narednih 10 do 12 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On kaže i da je širom Srbije već raspoređeno 135 transportnih respiratora.

Vučić je naveo da je na svetskom tržištu veoma teško doći do medicinske opreme.

-Sinoć smo dobili 120.000 epidemioloških maski koje se sada dele zdravstvenim ustanovama širom Srbije, a stiže nam i 15 miliona epidemiloških maski u narednih tri dana, a već sutra 3,5 miliona- rekao je Vučić.
Postarali smo se da sve dobijemo, a to nemaju ni Njujork, ni mnogi evropski centri.

-Što se respiratora tiče to nisam video u životu, u toku je opšta otimačina na svetskom tržištu respiratora, ne vredi ni ugovor ni kada platite unapred, jer neće da potpisuju ugovore sa penalima, pa prodaju za veću cenu, a vama vrate pare- rekao je Vučić.

Vučić kaže da imamo značajno više kliničkih respiratora, kao i da je skoro svako mesto dobilo transportne respiratore, kako nam pacijenti ne bi umirali dok dođu u veće zdravstvene centre.

Dodaje da transportni respirator može da posluži kao klinički tri dana.

-Mi smo zajedno mnogo mašina nabavili, ali još mnogo ih čekamo. Sinoć u avionu koji je došao bilo je 70 kliničkih respiratora, to smo raspodelili, 20 Nišu, 10 Kragujevcu i 10 Zemunskoj bolnici, a 10 smo ostavili na čekanje da možemo da damo nekim drugim gradovima- rekao je Vučić.

On je kazao da respiratori mogu da spasu mnoge živote i da problem sa nedostatkom istih imaju i Njujork, i Nemačka, i druge države, i drugi gradovi.

-Srećom, mi imamo prijateljske odnose sa Kinom, pa imamo prioritet- dodao je Vučić.

U nedelju program ekonomskih mera za oporavak posle korone
Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će u nedelju biti predstavljen program ekonomskih mera, sa procenom efekata, načinom finansiranja i tehnikom i tehnologijom sprovođenja, za oporavak srpske ekonomije, koja je pogođena situacijom sa virusom korona.

-Mislim da smo napravili ozbiljan program, kao i 2014. godine. Nismo jurili i žurili da se dodvoravamo narodu, već smo doneli ozbiljne mere koje će pokazati da Srbija može brže od drugih da izađe iz ekonomskih problema u koje ih je korona bacila- rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Predsednik je istakao da se nijednog trenutka nije razmišljalo i da se ne razmišlja o smanjenju plata, u situaciji kada će svi u regionu pribeći smanjenju plata i penija, jer neće moći da izdrže.

-Pored i posle života naših ljudi, koji su najvažniji, ovo je od ključnog značaja- naglasio je Vučić.

On je preneo da je juče primljeno 1.340 lekara i 1.900 medicinskih sestara, uz zahvalnost svima koji ne žale svoje živote i rizikuju zdravlje kako bi pomogli bolesnicima.

-Ima i onih koji se povuku, njih uvek ima kada je teško. Oni koji se sakriju, kibicuju i dobacuju, ali ima uvek i onih koji žele da pomognu i rizikuju svoje zdravlje- rekao je Vučić.

Izvor: Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR