Glas Javnosti

Vučić: Ne prihvatamo ni nezavisnost ni članstvo Kosova u UN, mladima po 5.000 dinara i još dosta toga

Politika
Autor: Glas javnosti/rts

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, u obraćanju javnosti, da je naša najveća greška što smo prihvatili da Evropska unija rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa Kosova i Metohije i dodao da imamo osam nota o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti.

Govoreći o neuvođenju sankcija Rusiji, poručio je da se rukovodimo svojim interesima i da nikome ništa ne dugujemo. Naveo je i da neće biti značajnijeg povećanja cena gasa i struje za domaćinstva. Najavio je i da će mladi do kraja godine dobiti po 5.000 dinara.

Penzije veće 9 odsto od 1. novembra, a od 1. januara 12,1 odsto

Od 1. novembra povećanje penzija će biti 9 odsto, a onda od 12,1 odsto od 1. januara, kaže Vučić.

Ukupno povećanje penzija zaključno sa januarom biće od 20,2 i 20,8 odsto, značajno više ili dvostruko više od međugodišnje inflacije, naveo je Vučić.

Time će prosečna penzija biti oko 38.000 dinara ili oko 322 evra, računajući i penzije poljoprivrednika.

Uvećanje plata u javnom sektoru 12,5 odsto, u vojci 20,5 odsto.

Minimalna zarada biće 40.020 dinara.

Pred Novu godinu mladima po 5.000 dinara

Do kraja godine, ko se od mladih bude prijavio dobiće 5.000 dinara, najavio je predsednik Vučić i dodao da je to oko 45 miliona evra, "koliko možemo da izdržimo".

Kako je rekao, mladi će za pomoć moći da se prijave od 1. do 15. decembra.

O neuvođenju sankcija Rusiji: Rukovodimo se svojim interesima i nikome ništa ne dugujemo
Bez obzira na to šta mi mislili o politici Evropske unije prema Kosovu i Metohije, Srbija i njena vlada moraće da nastave da rade na mnogo reformi na evropskom putu, rekao je Vučić.

"Ono što za nas predstavlja problem, što nosi sve klastere i poglavlja, jeste situacija na KiM i usklađivanje sa spoljnom politkom EU", rekao je Vučić.

Istakao je da u rukovodstvu zemlje na dnevnom nivou razgovaraju o usklađivanju sa spoljnom politikom EU.

"Naravno da ponekad postoje različiti stavovi, ali mi nikada nećemo govoriti ni izlaziti pred naciju a da nemamo u potpunosti jedinstven stav. Mislim da smo svoju politiku postavili dobro, ali se okolnosti menjaju. I dalje smatramo da nije fer da mnogi imaju odnos prema Srbiji kao da se ništa nije dogodilo 1999. i 2008. godine, voleli bismo da žele bolje da razumeju našu poziciju, ali to neće biti slučaj", rekao je Vučić.

Ukazao je da ćemo raditi u skladu sa svojim interesima i da nikome ništa ne dugujemo.

"Ovo ne radimo zato što imamo samo korist zbog cene gasa ili što će nas podržati u Savetu bezbednosti, ovo radimo zbog poštovanja međunarodnog javnog prava i zbog poštovanja sebe i elementarnih moralnih principa, jer znamo šta su sankcije nama radile", naveo je Vučić.

"Zadržaćemo takvu poziciju dok šteta koja se bude nanosila Republici Srbiji ne bude toliko veća od svega drugog da ćemo morati da priznamo da je želja nekih da unište poziciju Republike Srbije takva da moramo da prihvatimo neku drugačiju realnost", rekao je Vučić.

Ukazao je da nemamo konsenzus oko toga, iako postoje ideje.

"Da budem iskren, i ja sam nešto oprezniji prema promeni politike, možda će buduća vlada doneti neku drugačiju odluku, ali do sada takvih odnosa nismo imali. Ja neću bežati od toga da vam kažem i da smo promenili neku odluku ukoliko budemo video da ne možemo više", poručio je Vučić.

Ističe da u ovom trenutku smatra da ne ugrožavamo naše vitalne i nacionalne interese.

Za godinu dana završićemo pet auto-puteva i brzih saobraćajnica"

Predsednik Srbije Aleksandr Vučić istakao je da će u narednih godinu dana biti završeno pet autoputeva ili brzih saobraćajnica, dodajući da smo uspeli da ne odustanemo ni od jedne investicije i pored krize koja nas zadesila, jer znamo da je to uslov za naš rast.

Vučić je, u obraćanju gradanima, kazao da će autoput do Kruševca biti završen do kraja godine, i da bi deonica trebalo da bude otvorena 30. decembra.

"Svi Kruševljani treba da znaju da će od nove godine imati autoput od Kruševca do Beograda i da će im do Beograda trebati samo sat i deset minuta", rekao je Vučić i dodao da će se nastaviti rad na Moravskom koridoru.

Istakao je da će deonica Surčin-Novi Beograd biti završena do sredine februara što će omogućiti mnogo lakši izlazak na "Miloš Veliki".

"Verujemo da ćemo do kraja marta završiti celu obilaznicu oko Beograda, do sektora C, odnosno Bubanj Potoka. To će predstavljati ogromno rasterećenje za građane Beograda, ali i sve putnike koji idu sa severa na jug. Zatim idemo na ugovaranje sektor C, odnosno spajanje sa Pančevom i velikim mostom", rekao je predsednik.

Vučić je najavio da će do kraja iduće godine biti završena i brza saobraćajnica prema Valjevu, a do septembra autoput Ruma-Šabac.

"Za 11 meseci nema više proslaka kroz gužve u Jarku, Hrtkovcima, Platičevu. Imaćemo autoput do Šapca, pa će se stizati od Beograda do Šapca za 45 minuta", rekao je Vučić.

Naveo je i da će biti nastavljeno ulaganje u železnicu.

"Već su krenuli radovi na pruzi Niš-Brestovac, kao i pruzi Niš-Dimitrovgrad. Radimo brzu prugu Beograd-Niš, rastu troškovi ali imamo veliku podrška EU za te radove i hvala im", rekao je predsednik.

Naveo je da država razmišlja da se spoji sa Vrbnicom prema Crnoj Gori, jer je pruga u užasnom stanju u delu prijepoljske i pribojske opštine.

"Do kraja 2025. imaćemo potpuno završenu prugu kroz Srbiju prema Mađarskoj", rekao je predsednik.

Kako kaže, uspeli smo da ne odustanemo ni od jednog projekta, uprkos velikoj krizi u svetu.



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR