Glas Javnosti

Vučić: Ne možemo da pustimo i kažemo da postoji republika Kosovo sa grbom, prihvatili smo kompromis (FOTO+VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je srpska strana prihvatila kompromis za deeskalaciju situacije na KiM.

Vučić je preneo da su se obe strane u Briselu dogovorile da se jedinice Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka, simultano sa uklanjanjem barikada. Kako je dodao, Kfor će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja. - Od 4. oktobra od osam sati Uspostavlja se "stiker", odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, naveo je Vučić i dodao je se o tome razgovarti u Briselu kao i da je to veliki uspeh.

- Radna grupa sastavljena od predstavnika Evropske unije, Beograda i Prištine tražiće trajno rešenje za tablice na osnovu evropskih standarda i prakse. Evropska unija poziva obe strane da implementiraju sve prethodno dogovoreno i to je za nas od ključnog značaja. Evropska unija otvoreno kaže i za ZSO i za slučaj Todosijević da nije poštovan Briseslki sporazum. Ne možemo da pustimo i kažemo da postoji republika Kosovo sa grbom, na to stavljamo stiker, ali to nema veze sa svim ovim. Ostaje isti režim kao što je bio i do sada što se centralne Srbije tiče, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Nišu, zamoljen da precizira dogovor oko tablica.

Vučić je dodao da je prištinska strana želela da Srbima stavlja tablice proba, da nam skinu KM tablice ili tablice drugih mesta južno od Ibra, ali da su uglavnom u pitanju KM tablice, jer druge postoje u minimalnom broju.

- Sada neće skidati te tablice i neće davati probne RKS tablice koje bi naši ljuidi morali da nose sa oznakama državnosti Kosova, nego će preko naših amblema da stave stiker. To je jedinio što se menja", objasnio je Vučić.
On je ocenio da dogovor ima neke mane i da ima oko 9.000 vozila sa srpskim KM tablicama.

Ponovio je da je Beogradu važno da se Rosu povlači, da nije bilo žrtava, da je sačuvan mir, i da ćemo sada moći da govorimo o velikim stvarima ekonomskog napretka u celoj zemlji, uključujući i KiM.
Vučić je rekao da je razgovovarao sa predsednikom Srpske liste i predstavnicima naroda sa KiM i da oni znaju da je ovo što je dogovoreno u Briselu najviše što je moglo da bude postignuto.

Napomenuo je da ima nešto još o čemu ne može javno da govori, a to je rečeno i NATO-u, da ćemo, ukoliko bi bila ugrožena bezbednost, a drugi ne urade svoj posao, kao što je Kfor, i sami biti spremni da zaštitimo svoj narod.

"Dosta je dobrog posla urađeno, ali kakav god posao bio, nama situacija na KiM nikada neće biti dobra. Svako realan i objektivan zna koliko sam u pravu, koliko je fer ovo što sam rekao, zato se ne ponašam slavodobitno", naveo je Vučić.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR