Glas Javnosti

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA RAMOM: Mi pozdravljamo angažovanje Albanije u okviru Berlinskog kongresa

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom.

Sastanak je održan u Vili Mir, a potom je usledilo obraćanje predsednika Srbije i premijera Albanije.

- Poželeo sam dobrodošlicu Rami, posle decenija ćutanja smo nas dvojica počeli da menjamo loše nasleđe. Prethodnih godina smo pokazali rezultatima da naše zemlje i naši narodi mogu da idu mnogo brže napred i da sarađuju. Videćete koliko je značajno uvećana ta razmena između naših zemalja. I uvoz i izvoz. Poklapa se i sa Zapadnim Balkanom, ali i boljim političkim odnosima. Mi pozdravljamo angažovanje Albanije u okviru Berlinskog kongresa - rekao je predsednik na početku i dodao da je značajno uvećana razmena između naših zemalja, a to se poklapa sa Otvorenim Balkanom i boljim političkim odnosima.

- Znamo da će premijer Rama uložiti ogromnu energiju da se dođe do važnih rezultata. Mi smo uvek podržavali angažovanje Albanije u sklopu Berlinskog kongresa. Što se tiče Otvorenog Balkana, mi smo koliko je to bilo moguće u kratkom vremenu. Tokom večere ćemo nastaviti da razgovaramo, verujem da ćemo imati još nekoliko sati za razgovore. Mi smo sa Albanijom i Severnom Makedonijom pokrenuli inicijativu Otvoreni Balkan koja je donela koristi za svakoga od nas, prvenstveno za sve naše građane. Ta inicijativa koja je potekla može da doprinese daljem zbližavanju naroda i boljem životnom standardu svih naših građana. I u narednom periodu ćemo imati zajedničke sastanke - naglasio je predsednik Vučić.

Vučić je dodao da su razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji.

– Rama je uvek dobrodošao u našu zemlju, ma kako imali različite stavove po pojedinim pitanjima - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da će Srbija dati sve od sebe da razvija istinske i iskrene odnose sa Albanijom.

Obraćanje Edija Rame

- Hvala mnogo na gostoprimstvu i prilici da se sastanemo.Sastanak je trajao duže nego što je planirano. Smatram da bismo mogli da napravimo neki novi plan, da otvorimo neki novi put za integraciju naših zemalja na evropsko tržište i da razgovaramo i o drugim aspektima. Evo, sada smo stekli naviku da direktno razmenjujemo mišljenja. Ne možemo da se složimo oko svega, ali daćemo sve od sebe kako bismo unapredili proces saradnje i mira. Sa tenizijama na severu Kosova, izbegavamo da javno iznosimo mišljenja da ne bismo pogoršali situaciju - rekao je Rama.

- Sastali smo se u okviru posete svim prestonicama na Zapadnom Balkanu koje su povezane i koje su u vezi sa samitom koji će biti u okviru Berlinskog procesa, a i kako bismo razgovarali o temama uzajamnog interesa.

- Sa tenzijama koje su prisutne na severu Kosova izbegavamo da svoja mišljenja iznesemo javno, kako ne bismo pogoršali situaciju i okrenuli je u smeru u kom ne treba - rekao je Rama.

Pitanja novinara

– Imajući u vidu pitanje koje je meni upućeno, želeo bih da ponovim ono što sam ovde izjavio, da po mom mišljenju jedini put napred nije put da se pojačaju tenzije, već put dijaloga i dogovora – kazao je Rama i dodao:

– Danas je situacija takva sa jasno definisanim tačkama koje je odredila međunarodna zajednica, da se one primene bez postavljanja pitanja „šta ako“ i „ako“.

Vučić je istakao da ne misli da se iko normalan raduje mogućnosti za eskaliranje bilo kakvih sukoba, te da je uveren da se tome niko normalan ne raduje.

- Svi u Srbiji se nadaju da će Đoković da osvoji Vimbldon. Ako smem da kažem, ne mislim da se iko normalan raduje mogućnosti bilo kakvih sukoba. Nisam slučajno rekao „niko normalan“. Što se tiče plana o deeskalaciji, ja ga znam napamet. U tri najvažnije tačke, Srbija je već učinila dve, a treću ne može jer se ona uvija sa Prištinom. U trećoj je reč o simultanom povlačenju gradonačelnika i ljudi iz opštinskih zgrada, sve ostalo je srpska strana ispunila.

- Mi ne samo da hoćemo mir, već na tome radimo, ma koliko to bilo teško za nas. Ogromna je težina problema s kojim se suočavamo. Nikad nisam imao problem da razgovaram sa Aljbinom Kurtijem. U svim razgovorima sam učestvovao. Poznajete li nekog sa kim nisam razgovarao? - upitao je Vučić.

- Sa svakim od njih sam razgovarao i trudio se da nađem mirno rešenje za naše probleme i našem narodu obezbedim bolje standarde. Pitate me kada ću da se vidim sa Kurtijem, a ne znate ni kada će oni bliži njemu da se vide sa njim. Na nama je da čuvamo mir i razmišljamo o ekonomskom napretku - rekao je Vučić.

- Nema potrebe da stvari pravimo lošijim nego što one inače jesu, a svakako je da nisu dobre - rekao je Vučić o situaciji na KiM.

- Razgovarali smo o situaciji na KiM, nisam video predlog Edija Rame. Moram da vas uputim na Briselski sporazum, na francusko-nemački plan, da ZSO mora biti formirana. Srpska zajednica mora biti zasnovana na onome što je prihvaćeno i potpisano. Kada smo stavili paraf na principe, ništa više ni manje od toga ne tražimo. Jer su Srbi prihvatili sve ostalo, i sudstvo i regionalnu policiju i učestvovanje na izborima i mnoge druge stvari. Dakle, suština je u tome da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana. Trebalo je da bude pre 10 godina i više, ali nije - rekao je Vučić.

Suština je da ZSO mora da bude formirana, podvukao je predsednik.

Glas javnosti/K04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR