Glas Javnosti

Vučić: Na Dan državnosti raspisivanje konkursa za prijem do 5.000 pripadnika specijalnih jedinica

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je posle sastanka sa predstavnicima Vojske Srbije da će za Dan državnosti - 15. februara izdati naredbu kao vrhovni komandant, a načelnik Generalštaba raspisati konkurs za prijem mladih momaka i devojaka u specijalne jedinice VS - do 5000 ljudi.

Vučić je rekao posle sastanka u Domu Garde Vojske Srbije na Topčideru, gde su mu predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske za 2022. godinu, da će se vojska u narendom periodu usredsrediti više na bespilotne letelice i dronove domaće proizvodnje, kao i da će se raditi dodatno na snaženju i jačanju naših specijalnih jedinica.

"Ja ću na Dan državnosti izdati naredbu kao vrhovni komandat, a zatim i načelnik Generalštaba raspisati konkurs za prijem mladih momka i devojaka u specijhalne jedinice, do 5.000 ljudi", rekao je Vučić.

Istakao je da je cilj dodatno snaženje i jačanje naših istaknutih specijalnih jedinica.

"Imali smo informisanje o operativnim i funkcionalnim sposobnostima Vojske Srbije i sagledali sve nedostatke i sagledali sve oko dodatnog opremanja i naoružavanja i planove i u prethodnoj i za ovu godinu. Moramo mnogo više da se opredelimo za dobijanje novih sredstava iz odbrambene industrije Srbije, kao što smo isporučivali pasarse, miloše , male lazare i gvozdike i drugo, tako ćemo i na bespilotne letelice i dronove pre svega domaće proizvodnje, da se usredsredimo i mnogo toga da uložimo u dalji rast životnog standarda pripadnika vojske", rekao je Vučić.

Napomenuo je da smo imali prvi put posle mnogo decenija veći broj primljenih nego onih koji su napustili vojsku u poslednje dve godine. Vučić je dodao da je zato ove godine povećanje plata za Vojsku 25 odsto.

Predsednik je rekao da će biti primljeno do 5.000 mladih u specijalne jedinice, kao što su 72. specijalne brigade, 63. padobranske i jedinice Kobre.

"Zatim nivo 2, u okviru bataljon Kopnene vojske i uglavnom izviđačkih jedinica i nivo 3 u okviru četa u okviru brigada izviđičakih jedinica", rekao je Vučić i dodao da će osnovna plata biti veća od 200.000 dinara.

Kako je rekao, to znači da će sa svim dežurstvima i prekovremenim radom plata ići čak i do 320.000 dinara mesečno.

"Dakle, želimo i da tim ogromnim platama podstaknemo mlade da se prijave za specijalne jedinice Vojske Srbije", rekao je Vučić.

O uvozu

Kaže da na Srbiju veoma negativno utiče rat u Ukrajini, pošto ne možemo da uvozimo kao što smo planirali i platili naoružanje i vojnu opremu, kao i zbog toga što ne možemo da uvozimo rezervene delove.

"Zato moramo da se orijentišemo na sopstvene snage, pogledali smo i bezbednosno okruženje i videli gde su sve bezbednosni rizici, sagledali snagu svih drugih i svoju snagu uporedili i to ćemo nastaviti da radimo", zaključio je Vučić.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je to Ministarstvo zadovoljno postupanjem pripadnika Vojske Srbije, i sa moralnog i sa patriotskog aspekta, i to u kriznim momentima vezanim za bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiju.

Vučević je nakon sastanka rekao da je Ministarstvo zadovoljno postupanjem i načinom organizacije, kao i sposobnošću u Vojsci.

"Zadovoljni smo i sa moralnog i patriotskog aspekta pripadnika Vojske Srbije u kriznim momentima vezano za bezbednosnu situaciju u pokrajini Kosovo i Metohija i kao država Srbija, kao građani Srbije iskazujemo zahvalnost svim pripadnicima Vojske Srbije i MUP-a koji su bili angažovani, a koji su bili spremni da izvrše svaki zadatak u cilju očuvanja suvereniteta i nezavisnosti naše države i naših građana", kazao je Vučević. 

Sastanku su pored Vučića i Vučevića prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR