Glas Javnosti

Vučić iz Verone: Poziv za Meloni i Milatovića da dođu u Srbiju

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik je objavio i da će, pošto ne može više da se kandiduje za predsednika Srbije, ostaviti nekoga ko može da ga nasledi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Italiji, gde se danas sastao sa premijerkom Italije Đorđom Meloni na sajmu "VinItaly" u Veroni.

Rekao je danas da je premijerki Italije Đorđi Meloni zahvalio na podršci i pažnji koju ta zemlja pruža Srbiji i dodao da očekuje da Meloni poseti našu zemlju pre kraja godine.

Odgovarajući na pitanja novinara u Veroni, Vučić je rekao da su on i premijeri  Severne Makedonije Dmitar Kovačevski i Albanije Edi Rama izašli sa nekim idejma prema EU, jer su videli koliko su druge zemlje dobile podršku.

"Rekli smo koliko su teška vremena pred nama i danas zamolili Meloni da nam u Briselu pomognu, kao i dodatno bilateralno. Zahvalio sam Meloni, Tajaniju i celoj italijanskoj vladi", preneo je Vučić.

On je dodao da je Italija  treći spoljnotrgovinski  partner Srbije posle Nemačke i Kine i da će razmena da bude unapređena, posebno sledeće godine kada kreće proizvodnja gradskog automobila Stelantis u Kragujevcu, jer će on da završi na italijanskom tržištu.

"Italija ostaje jedan od najvažnijih partnera koji ulažu u našu zemlju i u političkom smislu", rekao je Vučić i podsetio na učešće italijanskog posrednika Frančeska Tala povodom dijaloga sa Prištinom što pokazuje, kako je rekao, da Italija želi da učestvuje u procesima na Zapadnom Balkanu.

Vučić je rekao da u premijerki Italije i Italiji Srbija ima istinskog prijatelja i veruje da će ti odnosi biti sačuvani i unapređeni. Rekao je  da je za Srbiju važno i što Vinitali želi da dođe na sajam vina u Beogradu, jer je pitanje reputacije zemlje.

Dodao je da je zadovoljan i što su tokom boravka u Veroni mogli da razgovaraju i sa drugim članovima itlijanske vlade, posebno o poljoprivredi, ali i da je razgovarano i o temama u svetu i ratu u Ukrajini.

Predsednik Srbije Alekandar Vučić izjavio je danas da je u nedelju bilo tačno godinu dana kako je pobedio na predsedničkim izborima, a da Srbija još nije uvela sankcije Rusiji, iako su to svi tada prognozirali i istakao da je njegov san uspešna Srbija koja će prebroditi sve zamke sa kojima se suočava.

On je to rekao novinarima u Veroni, prilikom obilaska štanda Open Balkan, na pitanje o izjavi Zdravka Ponoša da je Srbija već trebalo to da uradi.

"Rekli su da ćemo 3. aprila uvesti sankcije, vidite kako to izgleda. Pre godinu i mesec dana od sukoba svi su govorili da su protiv sankcija, a ja sam morao da budem oprezan znajući šta nam je činiti. Ne možete da pokažete ni protivniku ni drugima šta činite u svakom trenutku, nešto morate da sakrijete. Nisam želeo da budem glasan. Od sve te hrabrosti svi postadoše zagovornici uvođenja sankcija. Ali to je jedna u milion laži", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nema problema sa svim izjavama o njemu, ali da se sve ono što je pričao o politici odnosi na to da li Srbija može da podigne i dodatno osnaži svoju ekonomiju.

"Moliću vladu da rade više i posvećenije. Rat se neće skoro završiti i mi moramo da radimo više. I ministri. Ako to ne razumeju, znači da ne sanjamo iste snove, a moj san je uspešna Srbija koja će prebroditi sve zamke sa kojima se suočava. Insistiraću na većem i ozbiljnijem pristupu svemu tome", rekao je on.

Vučić je dodao i da će iza sebe, pošto ne može više da se kandiduje za predsednika Srbije, ostaviti nekoga ko može da ga nasledi i da to neće biti "ovi užasni za Srbiju".

"Ja više ne mogu da se kandidujem, a oni me nikada neće pobediti. To je kada vam se mozak pomrači ne od alkohola ili droga već od patološke mržnje. Da imaju malo političke pameti bežali bi od mene, jer kada me napadaju odbija se kao beton", zakljucio je Vučić.

Vučić: Nadam se da će Milatović prvo posetiti Srbiju

Predsednik Srbije Alekandar Vučić izjavio je danas da je i lično čestitao Jakovu Milatoviću na pobedi na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, kao i da se nada da će nakon inauguracije prva zemlja koju poseti biti Srbija.

"Pre nekoliko minuta sam razmenio poruke sa njim gde sam mu još jednom čestitao i verujem da ćemo u maju kada se ozvaniči jedno od prvih mesta koje će posetiti biti Beograd. Čestitao sam Milatoviću i izrazio nadu i uverenje da će odnosi biti dobri i da ćemo raditi na napretku odnosa. To je jedino važno za nas", rekao je Vučić novinarima u Veroni.

Kako je rekao, Srbija se tokom predizborne kampanje ponašala odgovorno i korektno.

"U medijima, vidim, svi kažu da je pobedio Vučić, pa nije, pobedio je Milatović", rekao je on na pitanje o crnogorskim predsedničkim izborima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR