Glas Javnosti

VUČIĆ IZ BRISELA: Teški dani pred Srbijom, ali neće im uspeti da nas slome PRIŠTINA POVLAČI OPASAN POTEZ (FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Aleksandar Vučić iz Brisela nakon neformalne radne večere koju je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovao šef diplomatije EU Žozep Borelj.

"Apsolutno sam posvećen daljem radu u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Imali smo iskreno razumevanje po različitim pitanjima i to pre svega sa predstavnicima Albanije i Severne Makedonije jer se mi ne nalazimo u lakoj poziciji. Situacija je veoma kompleksna i složena. Sutra će biti još teža jer je gospođa Gervala potrvdila da će tražiti članstvo u Savetu Evrope. Ja sam rekao da je to kršenje svih normi. Predstoji nam težak period. Predstoji nam težak period jer ukrajinsku situaciju koriste tako što kažu da smo mi produžena ruka Rusije" - rekao je Vučić i najavio sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u narednih 36 sati.



Vučič je najavio da niko neće uspeti da slomi Srbiju i da to "neće ići lako" kako su zamislili.

"Za nas situacija nije jednostavna, ali nemamo kud. Moramo da donosimo racionalne odluke, koliko god to u današnjem svetu bilo teško. Ako se ne priključite histeriji, onda štrčite, a to nije dobro u današnjem svetu. Siguran sam da ćemo naš brod dovesti u mirne vode" - rekao je Vučić.



Predsednik je najavio da će Srbija nastaviti da se bori za povlačenje priznanja Kosova.

"Ukrajinci su nam prijatelji. Gde god da pogledate, shvatićete da postoji samo jedan princip, a to je da nema principa. Principa se drži samo Srbija. Moramo da se držimo morala u donošenju naših odluka. Pokazalo se da gola sila i kršenje principa imaju prednost u odnosu na poštovanje prava i normi" - rekao je Vučić.


Srbiju prema njegovim rečima čeka mnogo problema u trenutku kad će 25 odsto stanovnika na planeti ostati gladno zbog rata u Ukrajini.

"Ne znam kakve će sankcije dalje biti uvedene Rusiji. Odakle ćemo mi naftu da dovezemo? Dovozićemo je tankerima, ali ko će da plati to osiguranje? A možete misliti za gas od kojeg smo 100 posto zavisni od Rusije. Šta ćemo sa industrijom i fabrikama? Imamo gomilu problema na dnevnom nivou. Naša pozicija nije laka" - naglasio je Vučić i dodao da su gotovo svi zahtevali da Srbija uvede sankcije Rusiji.



Vučić kaže da je zadovoljan današnjim razgovorima, ali da nije srećan sveukupnom situacijom i da ne želi da priča bajke. Naglasio je da ga briga šta drugi misle i da je njemu najvažnija budućnost Srbije.

"Spremni samo da sarađujemo još više sa Hrvatskom. Nadam se da ćemo umeti da više razgovaramo u budućnosti i o energetskim pitanjima" - rekao je predsednik Srbije na pitanje novinara iz Hrvatske, piše Kurir.

Na pitanje o ulasku Srbije u EU i ubrzanju puta, Vučić kaže da je to naš strateški cilj, ali da ne može da govori u ime EU, a da nam je cilj dalji rad na ispunjavanju uslova.

Evropski put Srbije će prema Vučićevim rečima biti mnogo jasniji 23. juna kad bude održan samit koji organizuje francuski predsednik Emanuel Makron.



"Mi moramo da idemo u EU i nemamo gde drugo, ali naravno čuvajući svoje interese. Bili smo najbrže rastuća ekonomija u Evropi dve godine zaredom ne računajući Irsku. Ali sada imamo velike probleme kao i svuda. Od uvezene inflacije do svih drugih muka. Do kraja juna dolar će biti snažniji od evra" - rekao je Vučić.



Sastanci sa Varheljijem i Boreljom

Vučić se nalazi u jednodnevnoj poseti Briselu gde je prethodno na odvojenim sastancima razgovarao sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem i sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom.

Predsednik je najavio da će sutra ili prekosutra održati sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon informacije da će Priština u četvrtak podneti zahtev za prijem u Savet Evrope.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR