Glas Javnosti

Вучић 9. септембра у Косовској Митровици

Politika
Autor: Глас јавности / Телеграф / од 17.08.2018.

Вучић иде на Косово: Председник Србије 9. септембра у Косовској Митровици открива план за јужну покрајину

Председник Србије, Александар Вучић, рекао је да "није лако преговарати са Приштином", али да ће се борити да најпре сачувају мир и безбедност и најавио да ће, ако све буде у реду, 9. септембра бити са Србима на Косову и Метохији.

 

Он је нагласио да се српска страна труди да најпре сачува мир, потом да заштити наше интересе и права наших људи на Косову и Метохији.

- Људи код нас углавном памте догађаје из деведесетих или двехиљадитих. Срби су протеривани и склањани са Косова и ја хоћу грађанима да саопштим неколико циљева - рекао је председник.

Како је рекао, битно је да се обезбеди будућност за децу, што је боље него да се праве грешке као раније када смо срчано улазили и бивали побеђени јер "нисмо добро израчунали снагу свих оних који би могли бити против нас". Као други циљ, Вучић је истакао очување државних интереса, да се заштите имовински и сви други интереси Србије. Председник је рекао да је то најтежи део. Трећи циљ је очување права наших људи и народа на КиМ.

Председник је истакао да је потребно обезбедити безбедност људи, да се обезбеди да деца несметано иду у школе и биоскопе и да се друже са вршњацима.

- Како то да остваримо? Можемо ли да говоримо себи да је све наше, а да и сами знамо да то није истина - рекао је он.

Председник Србије је рекао, да уколико до споразума дође, Србија ће имати више него што сада има.

Навео је да дефиниција државе састоји три елемента, територију, становништво и војску и полицију. Од та три елемента, рекао је, само у појединим деловима на Космету имамо становништво и ништа више.

- А имамо границу коју су неки 2011. године поставили на Јарињу и Брњаку, између Срба и Срба, између Косова и Србије - подсетио је он.

На питање какав му је став после изјаве канцеларке Ангеле Меркел да нема промене граница он је рекао да су нас и Немачка и САД "разграничиле" оног часа када су 2008. године признале независност Косова.

- Зато кад кажу да су против разграничења то значи да су против промене граница које су успоставили на нашу штету - рекао је Вуцић и додао да га многи нападају , поготову у Србији, управо зато јер не прихвата такве границе.

- Неки други не призању то разграничење које фактички постоји, јер ми немамо силу на КиМ, имамо границе постављене не нашом вољом - рекао је Вучић и додао да је време је да будемо паметни и узмемо све што можемо.

Он је истакао да нам Меркел није противник и да не треба да заборавимо шта је учинила за Србију у време мигрантске кризе када нас је спасила сукоба са Хрватском те колико су немачке инвестиције дорпинеле томе да имамо раст од 4,4 одсто што је тренутно други најјвећи раст у Европи у другом кварталу ове године.

Наводи да су најважнији животи и безбедност људи али да је у смислу територије север Косова изузетно важан. Реч је о 1.000 квадратних километара, али Вучић истиче да није реч о томе, него о питању стратешког значаја и људи. Истакао је Копаоник и Газиводе које су од стратешког значаја, говорио о Влачу, Руди и Трепчи као и о вема значајном геостратешком положају севера Косова.

Међутим, поручује да то није важније од косовског поморавља или било ког другог дела.

- За сваког нашег човека ћемо да се боримо и изборима за већа права уколико то будемо могли. Све друго је катастрофа - сматра председник.

Приметио је да је премијерка Ана Брнабић данас навела да они који причају о замрзнутом конфликту не сватају да то није одрживо јер ћемо сваког дана да се питамо хоће ли да нас нападну на северу КиМ и уз чију помоћ.

Председник је позвао на "спуштање лопте" и толеранцију, јер ће како је истакао, ионако, ако будемо у позицији да о нечему одлучујемо, везано за Косово и Метохију, одлучивати народ својом вољом.

Што се тиче јучерашњег писма које су градоначелници општина са Косова написали и послали на Андрићев венац, председник Вучић је подсетио да је томе претходио притисак и кампања која се водила против њега.

Објаснио је да су они, који живе на Косову и Метохији, који тамо имају породицу најавили да ће доћи у Београд да питају шта је све учињено, на шта је кренула патолошка мржња.

- На то је кренуло нешто што ме страховито уплашило - патолошка мржња. Видело се да су све приче о КиМ биле лажи, комбинована мрзња, искрени презир према нашем народу на КИМ. Што је л не смеју да долазе у Београд да нас питају? Има ли свести код нас о целовитости нашег народа и нације - упитао је Вучић.

Казао је да су градоначелници на све претње ћутали, на претње да треба хапсити и убијати све који су другачијег мишљења, а онда су рекли да знају да није лако Албанцима и међународној заједници да разговарају са нама, као и да треба да их пусте да нешто изборе за себе и кажу да имају поверења у председника и државне институције.

Вучић је подсетио да је међу тим градоначелницима и представницима шест општина јужно од Ибра, који су се са онима са севера сагласили око јединственог текста саопштења, после дана и недеља бруталне кампање коју су сви повели против председника и државних институција.

- Данима и недељама слушам приче да сам велеиздајник јер се борим за нешто, а то ми говоре они који су све изгубили. 2008.имали смо одлуку о незавиности, затим смо изнели питање КиМ из оквира УН, а 2010.имамо пресуду Међународног суда правде на срамни захтев Србије и неодговорних политичара који нам данас соле памет. Затим 2011.постављамо границе међу својим народом између севера Косова и Рашке. Поред свега што се десило од 1999.да ли мислите да је све могуће да буде исто? То је немогуће - рекао је он.

Казао је да га данима оптужују и напдају они који су за целовито и независно Косово, од Српкиње са Савског венца која се лажно представља да је са КиМ, преко црквених представника.

- Појаве се и кажу "Ухапсите Вучића". Знате да то може да се деси само уз помоћ крвопролића, али на то нико не реагује - изјавио је он у Дневнику РТС-а и подсетио да је посланик Златне Зоре који је у грчком парламент тражио хапшење премијера Ципраса ухапшен, али и да је поносан што се код нас ништа није догодило никоме.

Почетком септембра са Србима на Косову и Метохији

Председник Србије рекао је да ће 9. септембра отпутовати на Косово, где ће изнети детаље плана за јужну српску покрајину.

- Ако све буде у реду, 9. септембра сам са Србима на Косову - рекао је он на крају интервјуа.

 

 

Глас јавности / Телеграф / од 17.08.2018.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR