Glas Javnosti

Vučević: Stvari na Kosovu i Metojiji se pogoršavaju

Politika
Autor: Glas javnosti

Miloš Vučević kaže da politika Srbije ostaje takva da se gleda ko je konačni kupac i da se naoružanje i vojna oprema ne šalju na front, ali da zemlja ima prava da prodaje svoje proizvode

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da će Vojska Srbije (VS) biti dodatno osnažena dronovima kamikazama koji će Srbija kupiti od jedne firme iz Ujedinjenih arapskih emirata, a što je dogovoreno na Sajmu naoružanja u Abu Dabiju.

Vučević, koji je bio na najvećem sajmu naoružanja u svetu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekao je za RTS da bismo time dramatično povećali ubojitu moć naše vojske.

Kada je reč o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, ministar Vučević kaže da je ona izazovna i vrlo teška.

Vučević je napomenuo da je Sajam naoružanja u Abu Dabiju bio fantastičan, da je ta zemlja uspela u neverovatnim okolnostima da okupi ceo svet, a pored zapadnog sveta prisustvovali su predstavnici Kine, Rusije i Indije.

"Srbija je imala značajno prisustvo tamo. Šeik Muhamed Bin Zajed je posetio naš štand i zadržao se više od sat. On je posetio svega nekoliko štandova. Srbiju vide kao ozbiljnog partnera. Za nas je bilo značajno da sa jednom emiratskom firmom zaključimo pregovore oko tih dronova kamikaza i drugih vrsta dronova i dodatno osnažimo vojsku sa nečim što do sada nemamo", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, time bi dodatno osnažili Vojsku Srbije, i dramatično povećali njenu ubojitu moć.

"Da ne prenebregnemo činjenicu da i naša namenska industrija razvija određene bespilotne letelice. Nadam se da ćemo uskoro biti u stanju da uđemo u ozbiljnu proizvodnju tih dronova u Srbiji", kaže Vučević.

Napomenuo je da svet zainteresovan za sve što se proizvodi u Srbiji.

"Mi smo sve prodali što imamo i mogli bismo deset puta više da prodamo. Moramo da ulažemo u nove pogone, nove linije i da otvaramo nova radna mesta", kaže Vučević.

Istakao je da politika Srbije ostaje takva da se gleda ko je konačni kupac i da se na front ne šalje naoružanje i vojna oprema, ali da zemlja ima prava da prodaje svoje proizvode.

U cilju jačanja i modernizacije vojske, na Sretenje je otvoren i konkurs za specijalne jedinice VS. Vučević napominje da konkurs traje do 31. marta i poziva sve momke i devojke do 30 godina da se prijave i da testiraju sebe. Napomenuo je da su samo prvog dana za jednu jedinicu imali nekoliko stotina upita.

Osvrnuo se na kritike koje su upućene na to da će projekat modernizacije vojske dosta koštati, i upitao koliko košta sloboda, mir i otadžbina.

"Pored snažnog segmenta patriotizma i emocija prema svojoj zemlji, država nudi veoma dobre uslove za rad u njima. Plata je početna 220.000 dinara, a kada dodate sve po dežurstvima, terenski rad, noćni rad. Mogu da rade na svom obrazovanju. Ja verujem u ovaj projekat. Kao ministar odbrane apsolutno sam spreman da realizujem ovaj projekat. Jer kada bismo analizirali sve filozofske rasprave još deset godina ne bismo nigde krenuli. Ja pozdravljam sve ove koji filozofiraju iz salona i TV studija, ali prvo moraju da analiziraju život i realnost", kaže ministar.

Smatra da je ulaganje u vojsku investicija u sve nas.

"Da ne bi plaćali tuđu vojsku i da ne bi izgubili državu, mir i slobodu, ovo je investicija u sve nas, a ne razbacivanje i trošenje para", ističe Vučević.

Govoreći o sukobu u Ukrajini napomenuo je da je "Srbija za to da stane taj bratoubilački rat".

Glas javnosti/RT

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR