Glas Javnosti

Vučević: Situacija na Kosovu i Metohiji i dalje napeta i nepredvidiva

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministar odbrane Miloš Vučević ocenio je da je situacija na Kosovu i Metohiji i dalje napeta i nepredvidiva, s obzirom na niz jednostranih poteza koje je Priština povukla, a koje su, kako je rekao, usmerene na podrivanje svih postignutih sporazuma.

Vučević je, gostujući u jutarnjem programu RTS-a, istakao i da se Srbi u južnoj pokrajini osećaju nelagodno i nesigurno jer ne znaju šta premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti može novo da smisli ili uradi a, kako je dodao, sve što je radio i smišljao nije bilo usmereno na stabilizaciju, nego na eskalaciju i pravljenje atmosfere da su Srbi nepoželjni na svojim vekovnim prostorima.

Podsetio je da je i premijerka Ana Brnabić u petak na sednici u Lebanu, na obeležavanju 100 dana rada Vlade, navela broj napada na Srbe u tom periodu, iz čega se dobija da se na jedan i po dan dešavao bar jedan napad na Srbe.


"Snažan je osećaj nelagode i nesigurnosti među Srbima na KiM", naglasio je Vučević.

To što Priština stalno razmešta trupe, policijske jedinice, pokušaj transformacije KBS u oružane snage, pravljenje novih punktova na ključnim saobraćajnicama, mahom na severu KiM, smatra Vučević, šalje jasnu poruku da im ne pada na pamet da formiraju Zajednicu srpskih opština.

Dodaje da istovremeno, neke nevladine organizacije određenih zapadnoevropskih država pišu statut ZSO bez učešća Srba, a predviđaju joj nadležnosti kao da su neka nevladina organizacija.

"Važno da ostanemo mirni i racionalni"

Kada je reč o administrativnim prelazima, ministar odbrane kaže da su to nadležnosti MUP-a i policije i dodaje da je tu situacija više nego komplikovana u pogledu prištinskog tumačenja tablica opština sa severa KiM.

"Pošto Kurti nema šta da ponudi svojim biračima, nema investicije, nema infrastrukturne projekte, ne može da se pohvali ekonomskim rezultatima - šta može da ponudi - da pravi neke neprijatelje, ko su idelani neprijatelji - Srbi, on bi trebalo da bude mali Zelenski, a mi neki mali Rusi. Važno je da ostanemo mirni i racionalni, da izbegnemo taj scenario koji nas vodi u stranputicu za naše srpske nacionalne interese", rekao je Vučević.

Napomenuo je da Vojska Srbije u stalnom kontaktu sa Kforom.

Govoreći o pritiscima na Srbiju, Vučević navodi da je gotovo izvesna dalja eskalacija sukoba u Ukrajini, a da Rusija pojačava svoje akivnosti i dodaje da zapadne sile pojačavaju isporuku naoružanja i vojne opreme i dalju pomoć Ukrajini, što će učiniti da taj sukob bude sve teži, a to će ekstremno komplikovati poziciju Srbije. 


Na pitanje o izborima, Vučević je rekao da nas na početku sledeće godine očekuju lokalni i pokrajinski izbori, a da se ne beži ni od toga da budu ove godine ukoliko opozicija smatra da je vreme za izbore.

Govoreći o stanju u Vojsci Srbije, Vučević kaže da će osnovna plata vojnika u specijalnim jedinicama biti između 200.000 i 220.000 dinara, a sa ukupnim primanjima, noćnim radom, praznicima, terenskim radom može da ide i do 300.000 dinara.

U tim jedinicama, ističe, ne može i ne treba da svako bude. 

"Tražimo ljude koji imaju veliku dozu patriotizma, koji su i ekonomski motivisani", istakao je Vučević.  PrenosI Tanjug.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR