Glas Javnosti

EKSKLUZIVNO! VLADISLAV JOVANOVIĆ O SUKOBU U AVGANISTANU: Amerika posle neuspeha hoće svoje ljude da uveze na KOSOVO!

Politika
Autor: Glas javnosti

Srpski diplomata i nekadašnji ministar inostranih poslova u vladi SR Jugoslavije govorio je za "Glas javnosti" o dešavanjima u Avganistanu, kao i o odnosima Amerike prema ratu koji se dešava u toj zemlji.

Jovanović je za naš portal objasnio zašto se američka vojska povukla i šta to znači za dalje spoljnopolitičko pitanje.

- Američka vojska se povukla zbog priznanja neuspeha da posle 20 godina rata u jednoj zemlji uspe da zameni režim koji je ona ugovorila, novim koji njoj odgovara. Amerika je htela da napravi jedan njihov izlazni politički artikal, neku vrstu demokratije u Avganistanu. To je Amerika pokušavala i na drugim mestima gde je izvršila akte agresije, znači da izgradi državu u državi koju je pokorila, a pokazalo se i na ovom primeru da to nije uspela. Pobegla je navrat-nanos iz države kojoj je prethodnih 20 godina držala obećanje da će je preporoditi - rekao je Vladislav Jovanović ua "Glas javnosti".

Kako navodi to je jedan rezultat koji je istorijski i koji će Amerika morati dugo da ima kao teret.

- Drugi je što je ona dovela ceo svet u tešku situaciju jer je novi režim u Avganistanu onaj koji nije uspela da savlada i zbog kog je ušla u rat, i taj režim je došao maltene uz aklamaciju stanovništva i praktično je preko noći preuzeo vlast u zemlji. Ceo svet se zbog toga našao u nedoumici kako da postupi, a postoje predlozi da se napravi i svetski bojkot prema toj vlasi i da je više niko ne prizna i da ne održavamo odnose sa Avganistanom, ali je to besmisao jer je činjenica da postoji država, ne mala, sa vlašću koja uživa podršku velikog broja stanovništva - kaže Jovanović za naš portal.

On objašnjava i da je ta vrsta bojkota koju predlaže premijer Velike Britanije, Boris Džonson, u sukobu sa definicijom demokratije, jer tamo gde većina stamovništva podržava neku vlast ne može ona da se ignoriše i da se protiv nje vodi "neka vrstva svetog rata".

- To je jedan problem koji će savet bezbednosti imati da reši, već danas, a to neće biti lako za Ameriku jer je ona veliki krivac u celoj toj situaciji i kao takva neće moći da traži neka rešenja koja njoj najviše odgovaraju jer je izgubila politički autoritet kada je reč o Avganistanu - navodi on.

Jovanović kao treću stvar koja se pojavljuje kao posledica, a koja ima veze i sa Srbijom,  navodi to što Amerika želi da svoje saradnike u avganistanskom stanovništvu spase od posledica time što će da ih izveze u Albaniju i na Kosovu.

- To se dešava posle dogovora koje je postigla sa Albanijom, a i sa takozvanom državom Kosovo. To je nešto što ne može da bude prihvatljivo ni za Savet bezbednosti koji nije konsultovan ni za Srbiju koja ima državni suverenitet na Kosovo i Metohiju , iako ga efektivno, kao privremeno rešenje vrši organizacija Ujedinjenih nacija. Amerika je i u tom slučaju prekoračila svoja ovlašćenja, jer ona ne može da uvozi strance na Kosovo jer Ujedinjene nacije moraju da se pitaju za to, Amerika ne može samo da odlučuje da uvozi bilo koga na Kosovo. Amerika je pala na osnovnom ispitu da uspostavi red i mir u Avganistanu - rekao je Jovanović.

Foto: FoNet/AP

On ističe da Rusija i Kina u Savetu bezbednosti sigurno neće lako propustiti zlatnu priliku da "Americi očitaju političku lekciju" i pojačaju sopstveni uticaj. Jovanović se osvrnuo i na (ne)povezanost Talibana sa terorističkim organizacijama i to da li ova pobeda ima neki budući značaj za Al Kaidu.

- Rušenje bliznakinja u Njujorku izvršila je Al Kaida, nisu Talibani. Moguće je da je imala svoje ljude u Avganistanu kao što je imala i u Albaniji usred Sarajeva, a svi ti ljudi su Saudijci i tu se otvara problem u američkom Kongresu da predsednik Bajden konačno skine veo sa tajnih izveštaja o rušenju kula bliznakinja jer je, navodno, veliki broj stranica tog izveštaja proglašen tajnom, a sve to, kako se sumnja, zato što se krivica za to rušenje nalazi u Saudijskoj Arabiji a ne u Avganistanu. Tako da će i otkrića te tajne biti sastavni deo problema Avganistana posle kraha američke politike tamo- rekao je Vladislav Jovanović za "Glas javnosti".

Na pitanje odakle Talibanima novac za ratovanje Jovanović kaže da to uvek nađe za ratovanje bilo koje gerile, bilo gde u svetu.

- U istoriji ratovanja uvek se nađe novac, a to je novac zainteresovanih strana. Taj novac su Talibani dobijali i da bi ratovali protiv Sovjetskog Saveza, ne samo novac nego i oružje, čim su se okrenuli protiv sojih saveznika koji su ih pomagali odmah su bili teroristi. Sada je pitanje kojim kanalima je to sve doprinelo. Ima puno bogatih centara moći, ne samo velikih sila. Mnoge manje zemlje su prebogate, pitanje je samo odakle je to došlo i da li su to znale sližbe Zapada ili ne, da li su prikrivale to se još uvek ne zna - zaključuje Jovanović za naš portal.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR