Glas Javnosti

VLADIKA TEODOSIJE: Velika Hoča simbol opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji

Politika
Autor: Glas javnosti/Kosovoonline

Liturgijom i rezanjem slavskog kolača u kapeli u Velikoj Hoči počela je proslava Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i gostioničara.

Liturgiju je, u prisustvu velikog broja meštana, služio episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije koji je poručio da je Velika Hoča simbol opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.


"Selo Velika Hoča je za sve nas koji danas živimo na Kosovu i Metohiji simbol našeg opstanka. Vinogradi, crkve, svetinje opstaju u teškom vremenu. Danas smo se sabrali ovde da služimo svetu liturgiju, da se pomolimo Bogu da nam da snage, sile, i istrajnosti da opstanemo na ovim prostorima. Obavezuju nas naše svetinje i preci koji su živeli u još težem vremenu. Nosimo svoj krst, ali moramo da znamo da nismo sami. Gospod je sa nama. Mi ovde polažemo naš životni ispit, da sačuvamo našu svetu zemlju", rekao je vladika Teodosije.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i metohiju Milena Parlić koja u Velikoj Hoči prisustvuje obeležavanju Svetog Trifuna, u svoje lično ime, kao i u ime Kancelarije za KiM čestitala je svima praznik i istakla da su meštani Velike Hoče uprkos pritiscima sačuvali tradiciju.

"Svim pravoslavnim vernicima čestitam ovaj praznik, prvenstveno našim vinarima i vinogradarima sa željom da nas Sveti Trifun svake godine dočekuje u radosti, ljubavi, molitvama za očuvanje naših svetinja, vinica, tradicije i kulture. Ljubav naših hočanaca pre svega prema svojim precima, naravno uz pomoć Vlade Republike Srbije, i pored svih nedaća, pritisaka, uzurpacija imovine, nažalost nedavno smo bili svedoci torture koju je porodica Petrović doživela od strane privremenih institucija Prištine, uspela je da očuva tradiciju", rekla je Parlić.

Ona je prenela pozdrave direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića i poruku da će Vlada Srbije nastaviti da pomaže proizvođačima iz Orahovca, kako u opremu, tako u repromaterijalu.

"Borimo se da u miru i pošteno nastave da rade svoj posao, sa željom da nikada više ne dožive i da se ne ponove nemili događaji", dodala je Parlić.

Meštanin Velike Hoče Stevan Lukić objasnio je kakvi se običaji vezuju za današnji dan.

"Ujutru rano idemo u vinograd, gde orežemo deo vinove loze, onda to donosimo u crkvu i tu ostavljamo", rekao je on i dodao da je Velika Hoča nekada imala oko 2.000 stanovnika, dok sada, kaže, ne veruje da ih ima 500.

"Običaje održavamo, ali nas je sve manje. Nemamo problema, slobodno odemo na pijacu, niko nas ne dira. Ima dosta mladih momaka, ali nema devojaka za udaju, tu je vrlo loša situacija", rekao je meštanin Velike Hoče.

Vinar i vinogradar iz Velike Hoče Miroslav Lukić uz blagoslov vladike Teodosija biće domaćin slave naredne godine.

"U Velikoj Hoči svaki domaćin svoj vinograd smatra delom porodice. Mlađa generacija pokušava da očuva tradiciju koja se prenosi sa kolena na koleno. Danas, pre izlaska sunca domaćini su otišli u vinograde, orezali vinovu lozu i tako započeli sezonu", rekao je Lukić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR