Glas Javnosti

VJOSA OSMANI: Moratorijum je završen, radimo na našem planu za nova priznanja Kosova i prijem u međunarodne organizacije!

Politika
Autor: Glas javnosti

Više od deset dana nakon isteka preuzete obaveze u Vašingtonu o zabrani učlanjenja u međunarodne organizacije, predsednica Kosova Vjosa Osmani najavila je da će Priština početi sa slanjem prijava, ali ne bez podrške međunarodnih partnera i prethodno usvojenog plana.

„Moratorijum je završen, radimo i sarađujemo sa našim američkim partnerima, na našem planu za priznavanje i prijem u međunarodne organizacije. Mislim da ne možemo uspeti u međunarodnim organizacijama bez bliske koordinacije sa partnerima. Kada su u pitanju regionalne organizacije i one u Evropi, mislimo da Nemačka može preuzeti vodeću ulogu, za druge moramo biti u koordinaciji sa našim partnerima, imati plan sa američkim i evropskim partnerima za apliciranje“, poručila je Osmani iz Nemačke, prenosi  Kossev.

Poručila je da Kosovo ne želi da bude samo u ovome ili da „propadne“.

„Mi ćemo se prijaviti kada budemo spremni, nakon našeg plana sa našim evropskim i američkim partnerima“, rekla je ona, prenosi prištinska Koha, piše N1. 

Jednogodišnji moratorijum kojim se Priština obavezala da neće tražiti učlanjenja u međunarodne organizacije prestao je da važi 4. septembra.  Prestankom važenja moratorijuma koji je dogovoren u sklopu Vašingtonskog sporazuma u Beloj Kući, 4. septembra prošle godine, takođe se gasi i obaveza Beograda – da ne lobira protiv priznanja Kosova ili učlanjenja u međunarodne organizacije, piše Kossev.

 

Osmani, koja od utorka boravi u Nemačkoj, u sredu se sastala sa ministrom spoljnih poslova ove zemlje, Hajkom Masom, a sa kojim je razgovarala o nameri Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama.

Ona je zatražila podršku Nemačke radi ostvarenja ovog plana.

„Republika Kosovo ostaje posvećena tome da postane deo EU, UN, ali i mnogih međunarodnih organizacija. Nadam se da će Nemačka razmotriti vodeću ulogu u podršci nama za postizanje ovog cilja“, rekla je Osmani na sastanku sa ministrom Masom, a preneli prištinski mediji.

Podsetimo, Osmani se, tokom prvog dana posete Berlinu, sastala sa predsednikom ove zemlje, Frank-Valter Štajnmajnerom.

Ona je u razgovoru sa nemačkim predsednikom takođe izrazila želju da Nemačka podrži Kosovo za nova priznanja, kao i članstva u međunarodnim organizacijama.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR