Glas Javnosti

ВИЛИЈАМ МОНТГОМЕРИ ОТКРИВА: Запад нема намеру да буде поштен према Србији, моћници су већ донели ОДЛУКУ О КОСОВУ

Politika
Autor: Глас јавности / Н1 / од 26.06.2018.

Кључне светске силе немају намеру да Србију третирају поштено или да буду неутралне у решавању косовског питања, сматра бивши амерички амбасадор Вилијем Монтгомери и истиче да је то штета, јер, како каже за Тањуг, Србија је спремна на компромис.

На питање да ли тај његов став значи да су велике силе и које, већ донеле одлуку о Косову и какву, он одговара:

"Апсолутно. САД и кључне земље у ЕУ су више деценија уназад обликовале свој став о Косову и Босни и немају ни интерес, ни жељу да га мењају".

Монтгомери каже да ни косовски Албанци немају намеру да учине неке значајније уступке, а да их кључни међународни играчи охрабрују у томе.

"И Босни и Косову је судбина да буду замрзнути конфликти у скоријој будућности. То је штета, јер Србија показује жељу и спремна је да донесе тешке одлуке, а да при томе не тражи ништа до реципроцитет", каже Монтгомери.

Упитан да ли његова констатација о замрзнутом конфликту значи да очекује да Србија неће прихватити унапред припремљено решење, он каже да не може да говори у име српских власти, али да сматра да су оне силом доведене у веома тешку позицију.

"Да се ради о мени, не бих чинио никакве даље уступке, све док изворно обећање о формирању ЗСО формално и до краја не буде испуњено", каже Монтгомери и додаје:

"То је лакмус тест искрености и поузданости међународне заједнице и косовских Албанаца", закључио је он.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR