Glas Javnosti

VIDELA ŽABA DA SE KONJ POTKIVA: Kurti tražio od Amerike da mu pomogne da Priština uđe u NATO

Politika
Autor: Glas javnosti

Aljbin Kurti tokom jučerašnjeg učešća na Poslovnom forumu u SAD zatražio je da tzv. Kosovo postane deo NATO programa "Partnerstvo za mir".

Prištinska Koha piše da je on i da je tzv Kosovo na prvom mestu po vladavini prava na Balkanu, na 17. mestu u borbi protiv korupcije prema "Transparensi internešenelu" i u vrhu po slobodi medija.

- Kao neizbežni saveznik i prijatelj, potrebna nam je pomoć Sjedinjenih Država da postanemo deo Programa Partnerstvo za mir, dok ne postanemo punopravni član NATO - rekao je Kurti, ističući rast budžeta za odbranu od 52 odsto.

Kako se navodi u saopštenju upućenom medijima, on je istakao "pozitivne ekonomske pokazatelje, impresivan dvocifren privredni rast, kao i rad na uspostavljanju Privrednog suda na Kosovu”.

Govoreći o potencijalu koji tzv. Kosovo ima u oblasti informacionih tehnologija, Kurti je rekao da je u Silicijumskoj dolini sreo mnoge preduzetnike, kojima je objasnio da je Kosovo pogodno mesto za ulaganje.
Kurti je pozvao američke biznismene kao i albansko-američke da investiraju na tzv. Kosovu, u profitabilna preduzeća za njih i još brži društveno-ekonomski razvoj Kosova, navodi se u saopštenju.

Govoreći o energetskoj tranziciji i razvoju novih energetskih kapaciteta, istakao je kapacitete za obnovljivu energiju, sa posebnim osvrtom na sunce i vetar.

Premijer takozvanog Kosova je izdvojio vetropark "Selac” snage 105 MV sa 27 turbina, kao i projekat "Solar4Kosovo” snage 70 MV, koji će kako je rekao biti i jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi , sa površinom od 69 hiljada kvadratnih metara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR