Glas Javnosti

GENERACIJA ZED ČESTO SE PLAŠI OVE NAJBANALNIJE STVARI: Evo i zašto

Život
Autor: Glas javnosti

Ovaj univerzalni problem za generaciju Z pretvoren je u mimove, video zapise, objave na Tviteru...

Socijalna anksioznost proizilazi iz straha od osude ili ponižavanja. Za razliku od pozivanja, slanje poruka i korišćenje aplikacija kao što su Snepčet i TikTok sprečavaju greške. Tokom prepiske, generacija Z može da čita i kontroliše razgovore.

Slanje poruka im takođe daje vremena da odgovore kada žele bez neprijatne tišine, što eliminiše šansu da budu osuđeni ili poniženi. Razmena poruka je takođe brža. Omogućava generaciji Z da brzo pošalje poruku i ode dok čekaju odgovor.

"Poludeo bih da moram da telefoniram"

News.com.au je razgovarao sa srednjoškolcima i studentima kako bi objasnio svoj strah. „Da moram da telefoniram, poludeo bih“, rekao je jedan. „Kada telefoniram, obično sednem i zapišem potencijalne odgovore na ono što mislim da će reći, samo da bih bio spreman“, dodao je on.


Drugi je rekao da je najbolje da se klonite telefonskih poziva. Erin MekGavern, 21, rekla je za nevs.com.au da joj je svaka pomisao na telefonski poziv izazivala anksioznost. „Ako imam zadatak da pozovem nekog važnog, to bi moglo da me navede do suza“, rekla je ona.

„Osećaj straha od neuspeha doprinosi mom pojačanom osećaju stresa povezanom sa telefonskim pozivima“, rekla je ona. Takođe je rekla da se „telefonski pozivi više ne koriste kao standardni način kontaktiranja sa nekim u njihovoj generaciji“.

„Telefonski pozivi se obično obavljaju sa određenom svrhom na umu, bilo da se nešto rezerviše ili da se dobiju rezultati“, rekla je ona. „Mislim da zbog toga, kao reakcija, postoji anksioznost zbog straha da se nešto ne zabrlja.


„Telefonski pozivi su dosadni“

Dodala je da veruje da njena nervoza potiče od toga šta bi osoba na liniji mogla misliti o njoj. "Mislim da to ima veze sa rasuđivanjem i saznanjem da ne poznajemo osobu sa druge strane. Uvek ću biti spreman u slučaju da moram da pozovem."

Mnogi pripadnici generacije Z rekli su da im smeta ideja o korišćenju telefona, posebno ako postoji alternativa. Većina je priznala da se plaši da telefonira i da bi radije potražila onlajn formular za rezervaciju.


"Ako dobijem telefonski poziv, jako se plašim. Neodlučan sam i skeptičan", "Telefonski pozivi me uznemiravaju", neki su od komentara. Kejtlin Mičel (21) rekla je da su joj telefonski pozivi dosadni. "To je sramotno i stresno me, i stvarno ne znam zašto", opisala je ona.


Ovaj univerzalni problem za generaciju Z pretvoren je u mimove, video zapise, objave na Tviteru i česta je tema razgovora. Na sreću za generaciju Z, kako sve postaje dostupnije na mreži, oni će na kraju možda izbeći svaki stres povezan sa pozivima.

Ovo onda postavlja pitanje, da li će telefonski pozivi postati sve nepopularniji kako vreme odmiče ili će generacija Z morati da se suoči sa svojim strahovima? 

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

Glas javnosti/A03S


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR